MELBOURNE – Newyorška restavracija Eleven Madison Park je najboljša na svetu, so v sredo razglasili na slovesnosti v Melbournu. Restavracija, ki je bila lani na tretjem mestu, je hkrati najboljša gostilna Severne Amerike v letošnjem letu. Šele drugič je revija Restaurant, ki že 15 let izbira 100 najboljših restavracij sveta seznam World's 50 Best je nekakšen kulinarični oskar , za najboljšo izbrala neevropsko gostilno; prvikrat je to uspelo kalifornijski French Laundry, ki se je z nazivom najboljše na svetu okitila leta 2004.
No, v newyorškem Eleven Madison Parku kuha v Švici rojeni Daniel Humm, ki s solastnikom Willom Guidaro gradi na moderni evropski hrani z newyorškim pridihom. Slovijo po sezonskem meniju, ki slavi tamkajšnjo bogato zgodovino in kulturno tradicijo. Humm pravi: »Hotela sva ustvariti eno najboljših restavracij na svetu, a to je bilo mogoče le zato, ker imava drug drugega. Vse, česar se lotiva, lahko izpeljeva.« Guidara dodaja: »Gre za odnos, zaupanje, dinamiko. Delam z najboljšim prijateljem, in to pomeni, da ko nama uspe, sva uspešna skupaj, in ko ne gre, tudi padeva skupaj.«
Na drugem mestu je lani prva Osteria Francescana iz italijanske Modene, ki je tudi letos obdržala naziv najboljše evropske restavracije. Na tretjem mestu je gostilna El Celler de Can Roca iz španske Girone, ki je pobrala še nagrado za umetnost gostoljubnosti. Med prvo petnajsterico so še francoski Mirazur na četrtem mestu, peti je Central iz Lime, ki je hkrati najboljša restavracija v Južni Ameriki, šesti je španski Asador Etxebarri, na sedmem mestu je Gaggan iz Bangkoka, prva in hkrati najboljša azijska restavracija, na osmem mestu je Maido (Lima, Peru), deveti je Mugaritz (San Sebastian, Španija), na desetem mestu je tudi nam lahko dostopen Steirereck z Dunaja, enajsti je Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, New York), ki se je najbolj povzpel po lestvici, dvanajsta je pariška Arpege, na trinajstem mestu prav tako pariški Alain Ducasse Au Plaza Athénée, na 14. je singapurska Restaurant Andre in na 15. mestu Piazza Duomo (Alba, Italija).
Inovativni Tomaž Kavčič Če že opevamo slovensko kulinariko, velja omeniti tudi Tomaža Kavčiča, Gostilna Pri Lojzetu, Zemono, ki ga je žirija združenja mladih vrhunskih chefov in gostincev Jeunes Restaurateurs (JRE) na letošnjem 15. kongresu v švicarskem Lucernu nagradila z nagrado za inovativnost JRE Innovation Award 2017! »Inovativnost je ključ do napredka,« so zapisali in še, da chef spoštuje kulinarično dediščino in gleda v prihodnost, hkrati pa nenehno ustvarja nepričakovane izkušnje in izjemne užitke. Pri tem uporablja lokalne pridelke najboljše kakovosti in umetniške tehnike, s katerimi ustvarja navdihujoče jedi za novo ero, so še sporočili v hvali chefa Kavčiča |
V Melbournu so se zbrali vsi kuharji najboljše petdeseterice, no, prišlo jih je 47, nosili so rdečo prepasnico okoli ramen, nagrade pa so podelili tudi drugim. Heston Blumenthal, oče multisenzorne kulinarike, je bil deležen stoječih ovacij, ko je prejel nagrado za življenjske dosežke. V Franciji rojeni Dominique Ansel iz New Yorka, ki je ustvaril hibrid rogljička in krofa z imenom cronut, je po mnenju revije najboljši slaščičar. Nagrado za trajnostno naravnano restavracijo so podelili pariški gostilni Septime, kuharska nagrada (izbirajo jo kuharji) je pripadla Virgiliu Martinezu iz Centrala v Limi, gostilna Disfrutar iz Barcelone pa je tista, na katero moramo biti pozorni.
Zdi se, da je kuharija domena moških, ženske so očitno v manjšini, a nikakor ne slabše. To dokazuje Ana Roš iz Hiše Franko, ki je postala najboljša kuharica na svetu, Hiša Franko se je uvrstila na seznam 100 najboljših restavracij svetu, in sicer na 69. mesto, o tem smo že pisali v naši prilogi Okusi.