NEVERJETNO

Najbolj bizarne letalske nesreče

Objavljeno 15. marec 2014 15.34 | Posodobljeno 15. marec 2014 15.34 | Piše: Ma. F.

Nekatere letalskem nesreče so se zgodile izključno zaradi človeške napake, zahtevale pa so nemalo življenj.

Med letom v oddaljen kraj se je dobro pripraviti na utrujenost, ki sledi.

Iskanje pogrešanega malezijskega letala se nadaljuje, območje iskanja pa so razširili v Indijski ocean, saj naj bi letalo oddajalo signal še več ur po tem, ko je že izginilo z radarjev. Izginulo letalo je zagotovo ena od bizarnejših zgodb, povezanih z letalskimi nesrečami v zadnjem času. Vsekakor pa ni edina, v preteklosti jih je bilo namreč kar nekaj.

25. avgusta leta 2010 je v Demokratični republiki Kongo eden od potnikov na letalo v športni torbi prinesel krokodila, ki je na krovu pobegnil. Med potniki je zavladala panika, vsi pa so zbežali v en del letala in tako povzročili, da je letalo izgubilo stabilnost in zato strmoglavilo.

Prekratka steza

V ameriški zvezni državi Kentucky je 27. avgusta 2006 letalo poskušalo vzleteti, vendar je bila steza prekratka. Letalo je zapeljalo z nje in se zaletelo. Umrlo je 49 potnikov.

23. julija leta 1999 je dve minuti po vzletu letala v Tokiu moški z nožem prisilil zaposlenega na letalu, da ga je odpeljal v pilotsko kabino. Oboževalec računalniških iger za pilotiranje letal je namreč svoje znanje želel preizkusiti še v resnični situaciji. Pilotu je ukazal, kam naj pelje, vendar ga ta ni poslušal, zato ga je zabodel in začel upravljati letalo, ki je nenadoma izgubilo višino. Kopilot in še eden od zaposlenih sta vstopila v kabino in onesposobila moškega. Letalo je varno pristalo, pilot pa je zaradi vbodnih ran umrl.

Zmanjkalo goriva

Trije pijani pobegli zaporniki so 23. novembra 1996 v Etiopiji ugrabili letalo in zahtevali, da poleti v Avstralijo, vendar pilotu niso dovolili, da bi letalo napolnil z gorivom. Letalu je med potjo zmanjkalo goriva, zato je strmoglavilo. Umrlo je 127 potnikov od 157.

2. oktobra leta 1996 je v Peruju 28 minut po vzletu strmoglavilo letalo v morje. Vzrok za nesrečo je bil z lepilnim trakom prelepljen senzor, kar je povzročilo napako na instrumentih, zaradi česar posadka ni mogla natančno določiti višine in hitrosti. Letalo je ponoči strmoglavilo v morje, umrlo pa je vseh 70 potnikov. Eden od vzdrževalcev je bil zaradi nedoslednosti pri delu obsojen na dve leti zapora.

Pilotirala otroka

V Rusiji je 23. marca 1994 prišlo do letalske nesreče, v kateri je umrlo vseh 75 potnikov. Pilot je svojima otrokoma, 11-letni hčerki in 16-letnemu sinu, dovolil upravljati letalo. Ker tega seveda nista znala, sta povzročila, da se je letalo začelo prevračati, zaradi česar je tudi strmoglavilo.

Odpuščeni David Burke je 7. decembra 1987 svojim prijateljem pustil poslovilno sporočilo, nato pa ustrelil oba pilota na letalu. V strmoglavljenju je umrlo 43 ljudi.

 

 

Deli s prijatelji