DOMAČINI BESNELI

Nagci odgnali kralja s plaže

Objavljeno 05. avgust 2015 12.32 | Posodobljeno 05. avgust 2015 12.32 | Piše: U. S.

Savdski kralj Salman je po osmih dnevih končal počitnice v Franciji.

Po kraljevem odhodu so začasno dvigalo, ki je kralja pripeljalo naravnost na plažo, odstranili.

NICA – Kralj Savdske Arabije je nepričakovano končal svoje počitnice na francoski rivieri, tam je preživel osem dni, prah, povezan z njegovim bivanjem v luksuzni družinski vili na Azurni obali, vredni na milijone evrov, pa se je dvigal že tedne pred njegovim prihodom. Domačini so besneli, ker je bila javna plaža v času dopusta kralja Salmana zaradi njegove varnosti zaprta za javnost.

No, po osmih dnevih luksuznega počitnikovanja, ki naj bi sicer trajalo tri tedne oziroma do 20. avgusta, kot je pred časom sporočilo savdsko veleposlaništvo, sta kralj in njegovo spremstvo pobrala šila in kopita in z letališča v Nici poletela v Maroko; s kraljem naj bi odpotovala vsaj polovica 1000-članske delegacije, ki je spremljala njegovo veličanstvo. »Predvidevamo, da je kralj končal svoje bivanje v Golfe-Juanu,« je dejal lokalni uradnik Philippe Castane.

Policistke niso smele v bližino kraljevih

Zaprtje plaže Mirandole, ne samo zaradi varnosti, pač pa tudi zasebnosti, je razjezilo domačine, kar 15.000 ljudi je podpisalo peticijo, s katero so nasprotovali privatizaciji javne plaže. Organizirali so tudi protest, na katerem so med drugim sodelovali goli kopalci, jezni pa so bili tudi tamkajšnji policisti, pravzaprav policistke: te namreč niso smele v bližino savdskih kraljevih. Neki policistki so celo ukazali, naj odide z gradu, kraljeve počitniške vile; mimogrede, v Chateau de l’Horizon so nekoč bivali Winston Churchill, vojvoda in vojvodinja Windsorska pa tudi Marilyn Monroe.

»Smo žrtve diskriminacije,« je prejšnji teden dejal neki policist. »Ena od naših kolegic je morala v soboto zapustiti tisto območje, ker se Savdijci v njeni bližini niso dobro počutili. Tovrstna diskriminacija se v Franciji ne bi smela dogajati.« No, po kraljevem odhodu niti varnost ni več poostrena. Ne le zaprtje plaže, domačine je razjezilo tudi dejstvo, da so Savdijcem dovolili postaviti začasno dvigalo z vile na peščeno obalo, tako rekoč v morje; če se je tako zahotelo članom kraljeve družine, predvsem 79-letnemu kralju, jim ni bilo treba uporabljati stopnic. Takoj po njihovem odhodu so plažo spet odprli za kopalce, nekateri so v ponedeljek z zanimanjem opazovali delavce med odstranjevanjem dvigala.

Seveda pa se niso vsi pritoževali nad prihodom kralja Salmana: trgovci so rade volje razvili rdečo preprogo za monarha in njegove premožne in zapravljive prijatelje. Salman je na letališče v Nici priletel z zasebnim boeingom 747, v vilo pa se je odpeljal v konvoju, ki so ga sestavljali blindirani mercedesi. Za okoli tisoč članov kraljevega spremstva so rezervirali hotelske sobe v bližnjih letoviščih, tudi Cannesu, kjer je treba za luksuzne sobe odšteti od tisoč evrov na noč. 

Deli s prijatelji