SVET ŠTEVILK

Nadenite si masko

Objavljeno 06. februar 2015 15.37 | Posodobljeno 06. februar 2015 15.37 | Piše: T. P.

Počasi se pripravljamo na prebujanje iz zimskega spanca in pozdrav pomladi. Karnevalska sezona je pred vrati, pustovanje je ponekod velikanski spektakel in prava paša za oči, nekatere prireditve so na seznamu zakladov svetovne dediščine.

Karnevalska sezona, ko se velemesta, vasi in celo najmanjši zaselki spremenijo v prizorišča pustnih norčij, divjega rajanja in domišljijskih kostumov, je že začela trkati na vrata. Počasi se namreč pripravljamo na prebujanje iz zimskega spanca in pozdrav prihajajoče pomladi. V vseh kotičkih sveta in vseh kulturah, čeprav povsod verjetno malce drugače, se je pustovanje spremenilo v velikanski spektakel, ki poboža vse naše čute. In morda je še čas, da ujamete zadnji vlak ali letalo, si nadenete masko in se pridružite velikanskim karnevalskim sprevodom.

1. Pustovanje v mestu Binche: belgijsko mesto Binche je globoko prepleteno s tradicijo in folkloro, zaradi česar ga je Unesco umestil na seznam neotipljivih zakladov človeške dediščine. Med 15. in 17. februarjem bodo na ulicah odzvanjali glasbeni in plesni dogodki, osrednjo vlogo pa igrajo klovni gilles. Teh se zbere do 1000, vanje pa se našemijo moški, stari od tri do 60 let, ki med množico mečejo pomaranče. A teh ne vrzite nazaj, raje jih pojejte!

2. Karneval v Riu de Janeiru: po ulicah brazilskega velemesta pet dni divja živahna zabava – letos bo med 13. in 17. februarjem –, ko vsak dan zavzame ulice tudi do dva milijona ljudi. Verjetno najslovitejše pustovanje na svetu je prava paša za oči, najboljše kostume in najboljše plesalce sambe pa doleti čast, da pokažejo svoje veščine na osrednji paradi, kjer se odvija tudi spopad za naziv najboljše šole sambe. Razvpiti karneval privleče tudi približno milijon turistov na leto, že tri desetletja pa je treba za najbolj priljubljene dogodke kupiti vstopnice, za katere odštejemo od 55 do 3000 ameriških dolarjev.

3. Beneški karneval: njegove korenine naj bi segale v 10. stoletje, do danes pa se je razvil v enega najbolj poznanih pustnih festivalov na svetu, kjer se po ozkih uličicah lahko tare tudi do tri milijone obiskovalcev. Osrednjo vlogo zavzemajo maske, zlasti štiri osnovne – bauta, moretta, larva in zenta –, ob občudovanju pustnih stvaritev pa lahko v karnevalskem času obiščemo tudi katero izmed spremljevalnih prireditev. V povprečju vsak dogodek obišče približno tri tisoč ljudi, cene pa se gibljejo od 23 evrov do dveh tisočakov. Toliko je treba odšteti za enega najekskluzivnejših plesov v maskah, Il ballo del doge, letos odetega v romantično temo Kupida v čudežni deželi.

4. Karneval na Tenerifu: prestolnica največjega otoka Kanarskega otočja se bo tudi letos spremenila v kuliso enega najbolj priljubljenih karnevalov na svetu, ko se ulice mesta Santa Cruz de Tenerife za dolga dva tedna odenejo v praznično okrasje, ki letos sledi temi prihodnosti. Sloviti pustni karneval, razdeljen na uradnega in pouličnega, se letos začne 8. februarja z razglasitvijo karnevalske kraljice, vrhunec doživi na debeli torek, na pepelnično sredo pa bodo s pokopom sardel vsaj simbolično sklenili pustno rajanje. Ki pa bo v resnici izzvenelo šele 22. februarja.

5. Neworleanski mardi gras: glasba, parade, barvasti splavi, vsesplošno veselje in odetost v zeleno, vijolično ter zlato. To so osnovne smernice pustovanja v New Orleansu, kjer so – kot vsako leto prej – karnevalsko sezono odprli že na Svete tri kralje, 6. januarja, od tedaj pa vse stremi k vrhuncu na debeli torek, ki letos pade na 17. februar. Do tedaj se vsak dan po neworleanskih ulicah sprehodi po ena uradna parada, najbarvitejše, ki premamijo tudi največ tujih obiskovalcev, pa se vrstijo od 13. februarja do konca. 

Deli s prijatelji