OVIRANJE PREISKAVE

Nad vlado zaradi preiskave vohunjenja z ustavno obtožbo

Objavljeno 29. september 2014 13.50 | Posodobljeno 29. september 2014 13.57 | Piše: STA, K. K.

Poslanci Zelenih in Levice v bundestagu so se odločili za ustavno obtožbo proti nemški vladi, ker ta po njihovem zavira preiskavo vohunske afere, ki so jo izzvala razkritja o spornem delovanju ameriške agencije za nacionalno varnost NSA po svetu.

BERLIN – Poslanci Zelenih in Levice v bundestagu so se odločili za ustavno obtožbo proti nemški vladi, ker ta po njihovem zavira preiskavo vohunske afere, ki so jo sprožila razkritja o spornem delovanju ameriške agencije za nacionalno varnost NSA po svetu. Obtožbo na 71 straneh so ustavnemu sodišču v Karlsruheju poslali v četrtek, poroča nemški Spiegel. Pod obtožbo sta se podpisali poslanski skupini Zelenih in Levice v bundestagu, tožita pa zvezno vlado, ki jo predstavlja kanclerka Angela Merkel, in tudi posebno komisijo bundestaga, ki preiskuje razkritja nekdanjega sodelavca NSA Edwarda Snowdna.

Glavni očitek: kršenje ustave

Odnosi med ZDA in Nemčijo so se zaradi Snowdnovih razkritij o prisluškovalnih dejavnostih NSA po svetu, tudi na nemških tleh, pred časom občutno skrhali. Najbolj je odmevalo razkritje, da so Američani prisluškovali celo mobilnemu telefonu Merklove. V Nemčiji so zaradi razkritij lani sprožili več preiskav, tudi parlamentarno, a kakšnih konkretnih posledic ni bilo. Glavni očitek v obtožbi je, da vlada krši 44. člen nemške ustave, v skladu s katerim bi morala v primeru, ko bundestag oblikuje preiskovalno komisijo, tej komisiji nuditi vso »pravno in uradno pomoč«.

V opoziciji pod tem med drugim razumejo, da bi morala vlada narediti vse, da omogoči zaslišanje Snowdna na komisiji, česar pa ni storila. »Očitno je, da zvezna vlada ne želi izpolniti te svoje dolžnosti,« so zapisali tožniki. Kot utemeljujejo, je Snowden v razčiščevanju globalne vohunske afere ključna priča, zvezna vlada pa zavrača njegov prihod v Nemčijo, kjer bi ga lahko zaslišali – med drugim z argumentom, da mu ne more zagotoviti varnega bivanja in da bi imel njegov prihod hude posledice za odnose z ZDA, saj je v svoji domovini obtožen vohunjenja in kraje državnih skrivnosti.

Kršenje pravic opozicije

Žvižgač, ki po begu iz ZDA že drugo leto živi v Moskvi, je dal prek svojega odvetnika že lani jasno vedeti, da to, da bi ga nemški poslanci zaslišali v tujini ali po videopovezavi, zanj ne pride v poštev. Edina opcija je torej njegov prihod v Nemčijo, a v tem primeru Snowden terja zagotovila, da mu tam ne bo odvzeta prostost. Preiskovalni komisiji bundestaga, ki je bila oblikovana za razjasnitev afere z NSA, Zeleni in Levica medtem v ustavni obtožbi očitajo, da sistematično krši pravice opozicije, saj prav tako onemogoča zaslišanje Snowdna in ščiti vlado.

Kanclerkina konservativna unija CDU in CSU ter koalicijski socialdemokrati (SPD) se sicer strinjajo z opozicijo, da bi bilo Snowdna treba zaslišati, a želijo to opraviti v Rusiji oziroma po videopovezavi. Po njihovem argumenti za njegovo zaslišanje na nemških tleh ne pretehtajo argumentov proti njegovemu prihodu.

Možnost zavrnitve

Kot piše Spiegel, se bo z obtožbo ukvarjal senat ustavnega sodišča v Karlsruheju. Zeleni in Levica sodišče pozivajo k čim hitrejšemu odločanju, vendar obstaja tudi možnost, da sodišče obtožbo zavrne kot nedopustno ali neutemeljeno.

Kot na svoji spletni strani še piše Spiegel, odmevne ustavne obtožbe, kakršna je ta na račun Merklove, v Nemčiji niso pogoste, jih je pa vendarle v minulih letih nekaj že bilo – npr. obtožba neonacistične stranke NPD proti nemškemu predsedniku Joachimu Gaucku zaradi obrekovanja ali več obtožb na račun fiskalne unije EU, bančne unije in mehanizma za stabilnost evra ESM.

Deli s prijatelji