VOJNA?

Nad Islamsko državo: Hrvaška je dala orožje, Belgija letala

Objavljeno 24. september 2014 23.42 | Posodobljeno 25. september 2014 00.37 | Piše: STA, Mo. S.

Varnostni svet Združenih narodov je danes pod vodstvom predsednika ZDA Baracka Obame sprejel obvezujočo resolucijo, ki naj bi ustavila pritok tujih borcev v Irak in Sirijo.

NEW YORK, BRUSELJ – Hrvaška je ZDA donirala strelivo, ki ga bo ameriška vojska uporabila v borbi proti Islamski državi, je danes v New Yorku ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov za hrvaške medije povedala zunanja ministrica Vesna Pusić. »S tem prispevamo v boju proti terorizmu,« je dejala po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina.

Hrvaški premier Zoran Milanović je že avgusta napovedal, da bo Hrvaška iz vojaških zalog donirala Američanom orožje, in dodal, da je že tudi v preteklosti pošiljala viške orožja ZDA. Pusićeva je zdaj pojasnila, da bo to donirano strelivo zdaj uporabljeno v boju proti Islamski državi, ki je zasedla obsežna območja v Iraku in Siriji.

Belgija bo ponudila bojna letala

Belgija pa medtem načrtuje, da bo za boj proti skrajni Islamski državi ponudila šest bojnih letal tipa F-16, a bo njihovo uporabo omejila na Irak, je danes sporočila belgijska vlada. Belgijski obrambni minister Pieter De Crem je po poročanju belgijske tiskovne agencije Belga dejal, da je vlada odobrila enomesečno napotitev bojnih letal. Ta bodo po navedbah belgijskega zunanjega ministra Didierja Reyndersa posredovala izključno v Iraku. Glasovanje v parlamentu bo po pričakovanjih steklo v naslednjih dneh, morebiti v petek.

V torek so ZDA zaprosile druge države za pomoč pri posredovanju proti džihadistom v Iraku in Siriji.

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP bo parlament ukrep po vsej verjetnosti podprl, letala pa bodo v tem primeru nato v roku dveh ali treh dni poslali v Jordanijo, ki se je pridružila koaliciji proti Islamski državi. Po navedbah belgijskega obrambnega ministra bo letala spremljalo okoli 120 vojakov. Belgija je izrazila zaskrbljenost zaradi pohoda Islamske države, predvsem zato, ker se je na njeno stran v Irak in Sirijo šlo boriti od 350 do 400 belgijskih državljanov.


Varnostni svet ZN sprejel obvezujočo resolucijo o džihadistih

Varnostni svet Združenih narodov je danes pod vodstvom predsednika ZDA Baracka Obame sprejel obvezujočo resolucijo, ki naj bi ustavila pritok tujih borcev v Irak in Sirijo. Države morajo zdaj z ustrezno zakonodajo uvesti, da bo bojevanje za islamistične skupine, kot sta Islamska država ali pa Fronta al Nusra, resno kaznivo dejanje.

Resolucija, ki jo je podprlo vseh 15 članic Varnostnega sveta ZN, poziva države članice, da »preprečujejo in kaznujejo« novačenje, prevoz, organizacijo in opremljanje domnevnih teroristov. Poziva članice Združenih narodov, da vsem domnevnim teroristom preprečijo prečkanje meja, da okrepijo nadzor meja in da pozorneje preverjajo potne liste oziroma dokumente, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Resolucija je bila sprejeta po VII. poglavju Ustanovne listine ZN in je obvezujoča za vse članice ZN, vendar pa ne poziva k vojaški akciji.

Po ocenah ameriških obveščevalnih služb naj bi se Islamski državi pridružilo okoli 15.000 borcev iz okoli 80 držav. Poziv k ustavitvi dotoka tujih borcev v Sirijo in Irak pa je usmerjen tudi v strahove, da bi se ti borci lahko začeli vračati v svoje države in izvajati teroristična dejanja.

Obama je resolucijo že označil za zgodovinsko.
 

V napad tudi Nizozemci

V zračnih napadih v Iraku pa bo sodelovalo tudi šest nizozemskih bojnih letal F-16, je danes sporočil namestnik nizozemskega premierja Lodewijk Asscher. Nizozemska bo za prvo fazo operacije za eno leto na voljo dala šest letal F-16, je novinarjem povedal Asscher.

Preberite še: Potrjeno: Slovenca Rok in Boštjan res spreobrnjena v džihadista

Deli s prijatelji