RACIJA

Načrtovali napad na Berlin: osumljenec je poziral ob truplih

Objavljeno 07. februar 2016 16.45 | Posodobljeno 07. februar 2016 16.45 | Piše: Mo. S.

Alžirec Farid naj bi ves čas komuniciral s človekom, ki je domnevno glavni načrtovalec večine džihadističnih napadov.

BERLIN – Nemška policija je v četrtek v nizu racij razbila teroristično mrežo, katere cilj je bil izvesti teroristične napade po Nemčiji.

Nemški preiskovalci menijo, da so načrtovali napad na berlinski Alexanderplatz in Checkpoint Charlie, turistično atrakcijo, ki je bila nekoč mejni prehod med Vzhodnim in Zahodnim Berlinom, poroča nemški Bild.

Glavna osumljenca: par

V petek so policisti identitete ujetih tudi razkrili. Glavna osumljenca sta Farid A. (34) in njegova žena, ki naj bi ju poslala Islamska država (IS), da izvršita napade. Preiskava naj bi pokazala, da je bil par več čas v stikih s svojim šefom, jasne dokaze o tem pa naj bi našli kar na njunih mobilnikih in računalnikih.

V Nemčijo sta prišla preteklo jesen, in sicer po tako imenovani balkanski poti, kjer v zadnjih mesecih potuje na tisoče migrantov. Verjetno sta bila tudi na Hrvaškem, poročajo Nemci.

Sumljive fotografije

Farid naj bi ves čas komuniciral s človekom, ki je domnevno glavni načrtovalec večine džihadističnih napadov. Pri sebi je imel tudi fotografije z urjenja v sirski bazi. »Fotografije so naš glavni dokaz. Potem ko smo jih videli, smo sprožili akcijo,« je povedal tiskovni predstavnik berlinske policije in dodal, da bo fotografije pokazal tudi javnosti. Čez nekaj časa je policija res objavila fotografijo Farida, kako s pištolo v roki sedi obkrožen s kupom orožja. Fotografija naj bi nastala nekje na Bližnjem vzhodu.

Farid je glavni človek tako imenovane alžirske skupine. Poleg njega so prijeli tudi še nekaj Alžircev, nemški Spiegel pa je razkril, da je bil eden od njih povezan z napadi v Parizu novembra lani. Eden od osumljencev je v Nemčijo sicer prišel konec lanskega decembra, predstavil se je kot sirski begunec iz Alepa. Vse do prijetja je živel v migrantskem centru, policija pa je postala sumničava, ko je videla fotografijo, na kateri ta moški pozira pred trupli in sedi za mizo skupaj z enim o pariških napadalcev.

Deli s prijatelji