NEUSPEŠEN

»Nacistični« Indiana Jones za Hitlerja iskal sveti gral

Objavljeno 28. maj 2015 16.35 | Posodobljeno 28. maj 2015 16.35 | Piše: Ma. F.

Kljub trudu Otto Rahn svetega grala nikoli ni našel.

Heinrich Himmler.

Navdih za film Indiana Jones, v katerem je igral Harrison Ford, prihaja iz Hitlerjeve nacistične elite. Gre za Otta Rahna, ki je svoje življenje posvetil iskanju svetega grala, iz katerega naj bi bil Jezus pil pri zadnji večerji. Postal je arheolog SS, ki ga je angažiral, da sveto čašo tudi najde. Denarja, ki so mu ga ponudili za iskanje, ni mogel zavrniti.

Pri iskanju si je Otto pomagal s poezijo Wolframa Eschenbacha iz 13. stoletja in drugo literaturo. Leta 1931 se je odpravil v grad Montsegur v Francijo, saj je menil, da se sveti gral skriva prav tam. Pri iskanju ni bil uspešen, je pa v podzemlju našel labirinte in tunele, kar mu je potrdilo nekatere domneve. Svoja spoznanja je nato opisal v knjigi, ki jo je naslovil Kreuzzug gegen den Gral (Križarska vojna proti gralu), kar je pritegnilo pozornost Heinricha Himmlerja, enega najvplivnejših oseb v tretjem rajhu. Heinrich, ki je odgovoren za smrt 6 do 12 milijonov Judov, je bil nad delom Rahna tako navdušen, da mu je ponudil mesečno plačilo za iskanje čaše.

Kljub trudu Rahn svetega grala nikoli ni našel. Še več in še veliko hujše: ker kot odkrit homoseksualec nikakor ni bil zgleden nacist, je leta 1939 izstopil iz SS. Še istega leta so ga našli zmrznjenega v Kitzbühelskih Alpah, njegovo smrt pa so razglasili za – samomor.

Deli s prijatelji