IZUM

Na zdravje z modrim vinom

Objavljeno 24. junij 2016 00.12 | Posodobljeno 24. junij 2016 00.12 | Piše: A. P.
Ključne besede: modro vino

Mladi podjetniki iz Španije so vino nenavadne barve razvijali dve leti.

Modro vino za vse tiste, ki iščejo nekaj drugačnega.

Rdeča, bela, oranžna, od nekdaj smo z barvami označevali tipe vina in skozi stoletja ni bilo videti, da se jim bo kdaj pridružila kakšna nova. A zdaj je to obdobje mimo, saj je špansko podjetje Gik predstavilo prvo povsem naravno modro vino. Podjetje je z znanstveniki z univerze v Baskiji in strokovnjaki za raziskavo hrane dve leti razvijalo to nenavadno pijačo. Pomislek, zakaj vložiti toliko truda, časa in sredstev v razvoj modre pijače, je seveda na mestu. »To smo naredili, da bi malce poživili sceno in videli, kaj se bo zgodilo. Ustvariti smo želeli nekaj novega, nekaj drugačnega. Sprašujete, zakaj modro vino? Zakaj pa ne?« so navdušeni predstavniki Gika. Soustanovitelj podjetja Artiz López je razkril, da je zamisel dobil potem, ko je prebral knjigo Blue Ocean Strategy, ki jo je napisal v Koreji rojen teoretik poslovanja W. Chan Kim. »V svoji knjigi govori o rdečih oceanih – ti ponazarjajo tržišče, nasičeno s specialisti, ki se borijo za potrošnike. Boj je tako silovit, da postane voda rdeča. Začel sem razmišljati, kako bi se obnesel obraten model, da bi nekaj tradicionalno rdečega spremenil v modro.«

Podjetje Gik je ustanovilo šest izumiteljev, vsi so mlajši od 30 let. Za svoje vino uporabljajo mešanico belega in rdečega grozdja z območij La Rioja, Zaragoza, León in Castilla-La Mancha. Povedali so, da sorte niso ključne za barvo vina, to dosežejo z dodajanjem naravnih barvil antocianov v pigment kožice grozdja ter z dodatkom indiga, ki barvni ton še bolj poudari. O okusu vina ni znanega prav veliko, bojda je sladko, ker mu dodajajo sladilo brez kalorij. Merijo zlasti na mlajše kupce. Vino lahko naročimo na spletu, za posamezno steklenico je treba odšteti 10 evrov.

 

Deli s prijatelji