UJMA

Na vzhodu Hrvaške razglasili katastrofo in nevarnost epidemije

Objavljeno 21. maj 2014 20.42 | Posodobljeno 21. maj 2014 20.42 | Piše: STA, Ma. F.

Hrvaški minister za zdravje Rajko Ostojić je danes razglasil nevarnost epidemije nalezljivih bolezni na poplavljenih območjih.

ZAGREB – Hrvaška vlada je na območju vukovarsko-sremske županije na vzhodu države po hudih poplavah razglasila stanje katastrofe. Medtem na ogroženem območju ob reki Savi v Slavoniji utrjujejo nasipe, saj nevarnost poplav ni še minila. V preostalih delih države nadaljujejo zbiranje humanitarne pomoči za žrtve poplav.

Hrvaški minister za zdravje Rajko Ostojić je danes razglasil nevarnost epidemije nalezljivih bolezni na poplavljenih območjih. Opozorilo velja za vukovarsko-sremsko in brodsko-posavsko županijo ter mesta Pleternica in Lipik v požeško-slavonski županiji kot tudi za Kostajnico in Dvor na Uni v siško-moslavski županiji, kjer so tudi bile najhujše poplave.

Boj proti nalezljivimi bolezni

Kot je dodal, njegova odločitev sledi vladni razglasitvi stanja katastrofe za vukovarsko-sremsko županijo. Gre za prvo tovrstno odločitev hrvaškega ministra za zdravje v preteklih 20 letih, je še izpostavil v izjavi za medije.

Od hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) je zahteval izvajanje ukrepov za preprečevanje in boj proti nalezljivimi bolezni, kar pomeni, da bodo zagotovili dodatne zdravstvene delavce in opremo za zdravstveno zaščito na epidemiološko nevarnih območjih.

Medtem je HZJZ na svoji spletni strani sporočil, da je na območju Slavonskega Broda sedem oseb, pri katerih so ugotovili enterokolitis, nalezljivo bolezen, ki povzroča hujše prebavne motnje.

Prizadetim želijo pomagati tudi poslanci

V DZ sta se v torek in danes zaradi katastrofalnih poplav na pobudo poslank predsednic Janje Klasinc (PS) in Saše Kos (PS) sestali skupini prijateljstva s Srbijo in BiH ter se pogovarjali s srbskim in veleposlanikom BiH Aleksandrom Radovanovićem in Željkom Jerkićem. Poslanci so govorili o možnostih pomoči, ki bi jih lahko ponudile slovenske občine.

Tako Radovanović kot Jerkić sta na pogovorih izpostavila izredno hitro in učinkovito odzivnost Slovenije, predvsem pa obsežno humanitarno pomoč oblasti in državljanov. Vsem sta se zahvalila v imenu svojih držav in ljudi na prizadetih območjih, so sporočili iz DZ.

Poslanke in poslanci so sicer govorili o možnostih pomoči slovenskih občin, in to ne le tistih, ki so pobratene s prizadetimi občinami. Po besedah srbskega veleposlanika je tako na primer srbska občina Krupanj dobesedno izginila pod vodo. Po njegovih besedah bo vesela vsakršne pomoči, montažnih hiš, prikolic in podobnega.

Pri obeh pogovorih so pozvali tudi vse tiste, ki lahko darujejo les, ki je ostal ob naravni katastrofi z žledom, pa tudi občine in organizacije, ki bi lahko omogočile poletne počitnice otrokom s prizadetih območij v obeh državah.

Deli s prijatelji