LESTVICA

Na vrhu že šest let

Objavljeno 19. avgust 2016 19.40 | Posodobljeno 19. avgust 2016 19.42 | Piše: U. S.

Najbolj prijetno življenje je še kar v Melbournu.

Na vrhu sveta. Tudi tako bi lahko rekli najbolje uvrščenim na lestvici mest, v katerih je življenje najprijetnejše. Že šestič zapored se je na prvo mesto uvrstil Melbourne. Župan Robert Doyle pravi, da je obdržanje naziva tisto, na kar bi morali biti ponosni prav vsi prebivalci tega avstralskega mesta. »Uvrstitve nimamo za samoumevno, nenehno načrtujemo in vzpostavljamo politiko, ki izboljšuje kakovost našega življenja,« pravi župan.

Lestvico je objavil The Economist, v poročilu so zapisali, da je letošnje leto zaznamoval terorizem: »Čeprav ta ni nov pojav, je bolj pogost in tudi bolj razširjen.« Poleg terorizma so k padcu standarda prispevali še policijska streljanja ter geopolitične napetosti. Lestvico so sestavili še na podlagi življenjskih pogojev, zdravstvene oskrbe, infrastrukture in kulturnega ter izobraževalnega sistema in stopnje kriminala. Na drugem mestu je avstrijska prestolnica Dunaj, tretji pa kanadski Vancouver. Na dnu lestvice 140 mest je Damask, sirska prestolnica, prav tako libijski Tripolis in nigerijski Lagos. Urednik Jon Copestake pravi: »Lestvica slika mračno podobo. Pri enem od petih mest smo zaznali padec kakovosti življenja. Zanimivo je, da te ne niža le grožnja terorizma. V zadnjih letih so se okrepili protesti, obmejni spori in trajajoči oboroženi konflikti na Bližnjem vzhodu in severu Afrike.« Letos je bilo že več kot tisoč terorističnih napadov, prednjačijo Francija, Turčija, ZDA in Belgija.

No, poglejmo nadaljevanje prve deseterice: na četrtem mestu je Toronto, na petem sta z istim številom točk Calgary in Adelaide, sedmi je Perth, osmi Auckland, na devetem mestu so Helsinki, deseti je Hamburg. Na enajsto mesto se je uvrstil Dydney, London je na 53., deset mest pred njim je Manchaster, Pariz je 32., Atene 69. 

Deli s prijatelji