OPOZORILO

Na udaru še Američani, New York bo pred džihadisti branila mafija

Objavljeno 24. november 2015 13.16 | Posodobljeno 24. november 2015 13.16 | Piše: STA, T. B.

State Department je v ponedeljek izdal opozorilo Američanom, naj bodo med praznično sezono še posebej previdni pred terorističnimi napadi.

WASHINGTON – State Department je v ponedeljek izdal opozorilo Američanom, naj bodo med potovanji v tujini posebej previdni zaradi terorističnih napadov, še posebej v času praznične sezone, ki se je že začela. Številne teroristične skupine, od Islamske države do Al Kaide, naj bi še naprej načrtovale napade po različnih koncih sveta.

Previdno med prazniki

Za Američane se praznična sezona, ki se bolj kot s potovanji izraža v nakupovanju, začenja v četrtek, ko bodo proslavljali zahvalni dan, in se nadaljuje preko božiča in novega leta. Opozorilo pred povečano nevarnostjo terorističnih napadov velja do 24. februarja. Ameriško zunanje ministrstvo ocenjuje, da je verjetnost napadov večja, ker se teroristi iz Iraka in Sirije vračajo domov v evropske in druge države, kjer se za podobne dejavnosti odločajo tudi tamkajšnji prebivalci, ki morda niti niso povezani s terorističnimi skupinami.

Nad teroriste z mafijo

Sin pokojnega newyorškega mafijca s slavnim priimkom Giovanni Gambino je teroristom Islamske države v imenu vseh sicilijanskih mafijcev v New Yorku prenesel opozorilo pred napadi v New Yorku, sicer bodo v vojni z mafijo. Pisatelj in scenarist, ki se je rodil na Siciliji, je za ameriško televizijo NBC dejal, da je mafija učinkovitejša od policije.

»Prebivalci New Yorka s sicilijanskimi povezavami se lahko počutijo varne. Teroristi Islamske države se močno bojijo sicilijanske mafije in zato na primer tudi ne upajo ustanoviti nobene teroristične celice na Siciliji,« je dejal. Mafijska zaščita naj bi veljala za vse prebivalce New Yorka. Ta zaščita naj bi bila veliko več vredna od zaščite zvezne policije, ki ponavadi zamuja, ker nima človeških virov, mafijci pa vedo, kaj se dogaja na ulicah.

V ZDA sicer veliko večjo nevarnost kot teroristi pomenijo domači strelci, zaradi katerih je v ZDA lani umrlo več kot 30.000 ljudi, vendar opozarjanje na nasilje doma ni naloga zunanjega ministrstva, ki državljane svari, naj bodo med potovanji v tujini posebej previdni, ko se zadržujejo na javnih mestih ali uporabljajo sredstva javnega prevoza.

Deli s prijatelji