IZBRUH VULKANA

Na turiste so se usule skale, štirje so umrli

Objavljeno 07. maj 2013 17.33 | Posodobljeno 07. maj 2013 12.39 | Piše: STA, A. K.

Vulkan jih je na poti presenetil s silovitim izbruhom pepela in kamenja.

MANILA – Izbruh enega najdejavnejših vulkanov na Filipinih je terjal štiri smrtne žrtev med skupino turistov, ki se je vzpenjala nanj. Med žrtvami so trije Nemci in filipinski vodnik, še sedem ljudi, med njimi 32-letna Avstrijka, pa je lažje ranjenih.

Nazadnje izbruhnil leta 2009

Gre za okoli 2500 metrov visoki vrh vulkana Mayon, ki leži 350 kilometrov jugovzhodno od filipinske prestolnice Manila. Nazadnje je izbruhnil leta 2009. Nanj se je vzpenjala skupina približno 20 turistov, med njimi po navedbah lokalnih oblasti tudi Indonezijci in Tajci.

Toča skal

Vulkan jih je na poti presenetil s silovitim izbruhom pepela in kamenja. Oblak pepela je segal več sto metrov v višino. Turisti so menda umrli zaradi zastrupitve s strupenimi plini iz vulkana. Ranjena Avstrijka, ki je že na poti v Manilo, pa je povedala, da so se naenkrat nanje usule skale. »Bilo je kot toča skal,« je dejala.

Oblasti so sicer izbruh označile za manjšega in omejenega predvsem na okolico kraterja, zato tudi niso ukazale evakuacije okoliškega prebivalstva. Na ognjenik, ki je razmeroma lahko dostopen, se letno povzpne 300 do 1000 ljudi. Turisti sicer za vzpon plačajo 100 dolarjev.

Deli s prijatelji