RESNO

Na tujem grožnje 14-letnice jemljejo resno, pri nas pa ...

Objavljeno 24. april 2014 12.04 | Posodobljeno 24. april 2014 12.04 | Piše: T. L.

Dekle, ki je prek twitterja grozilo ameriški letalski družbi, je policija trdo prijela.

Fotografija je simbolična.

ROTTERDAM, WASHINGTON – Poročali smo, kako se z grožnjami politikom soočajo slovenski organi pregona image, manj tolerance pa imajo, ko pride do vprašanja terorizma, prek luže. V svetovnih medijih je odmevala afera, da je bila po terorističnih grožnjah, ki jih je zapisala na twitter profil letalske družbe American Airlines (AA), 14-letna Nizozemka Sarah aretirana. To je prek twitterja potrdila tudi rotterdamska policija. 

Naj spomnimo, da je Sarah American Airlines pustila naslednje sporočilo: »Zdravo, moje ime je Ibrahim in sem iz Afganistana. Sem član Al Kaide in 1. junija bom storil nekaj res velikega. Adijo.« Zapis najstnice pa se AA ni zdel preveč zabaven in so ji takoj odpisali, da tovrstne grožnje jemljejo nadvse resno ter da so vse skupaj prijavili FBI. Najstnica jih je nato milo prosila, naj tega ne storijo, da se je le šalila, ampak bilo je prepozno ... 

Deklica se je v spremstvu staršev morala zglasiti na policijski postaji, za zdaj pa še ni znano, kakšne obtožbe jo čakajo. Uradno se ne ve, ali je AA res obvestil FBI, je pa verjetno glede na hiter odziv pristojnih organov. Tudi twitter račun 14-letnice je bil ukinjen. 

Vse za pet minut slave

S tem pa zgodba še ni končana. Pet minut slave poskuša izkoristiti čim več popularnosti lačnih tviterašev. Ko se je novica o Sarahini »aretaciji« razširila po svetu, so se na twitter stran letalske družbe AA usule druge lažne grožnje besnih tviterašev. Ko smo iskali račune nekaterih posameznikov, ki so zapisali grožnje (te pa so povzeli tuji mediji), ti danes nimajo več aktivnega twitter računa. Med njimi so uporabnik z imenom Army Jacket, ReinaldoMassa in še nekaj jih je. 

Po drugi strani pa so – predvsem najstniki – ponosni, da so se znašli v svetovnih medijih po tem, ko so pustili teroristično grožnjo letalski družbi. Tako uporabnik twitterja AldoFernz s povečanjem priljubljenosti išče nove prijatelje, uporabnik CINOW pa se je navduševal nad tem, da se je njegov tvit znašel v časniku Lalibre.be.

 

Nastal je tudi nov twitter račun s skoraj enakimi podatki, ko jih je imel ukinjen Sarahin profil, na njem pa – kdor koli se že skriva za njim – nekdo piše tvite o tem, kako je zaradi svojega dejanja v šoli bolj priljubljena, da ji ni žal za to, kar je storila, in podobno. Iskanje pozornosti pač.

Pa so šale na račun terorizma res prava priložnost za večanje občutka samozavesti in sklepanje (virtualnih) prijateljstev? 

Deli s prijatelji