ZALJUBLJEN

Na srečo Frančiška ga je Amalia zavrnila

Objavljeno 16. marec 2013 16.15 | Posodobljeno 15. marec 2013 21.03 | Piše: U. S.

»Če me boš zavrnila, bom postal duhovnik,« je mladi Jorge pisal Amalii.

Papež Frančišek je rad plesal tango, še vedno pa ima rad nogomet.

BUENOS AIRES – Prvi južnoameriški papež, Frančišek, je bil nekoč ljubimec, njegova nekdanja ljubezen je zdaj povedala, da se je verjetno zaradi nje predal veri. Amalia Damonte, stara je 76 let, je odraščala v Floresu, v isti soseski Buenos Airesa kot Jorge Bergoglio. Povedala je, da je bila šokirana, ko je postal papež. »Otrpnila sem pred televizijo, nisem mogla verjeti, da je Jorge postal papež,« je povedalo njegovo nekdanje dekle, zdaj upokojenka z belimi lasmi in očali.

V intervjuju leta 2010 priznal, da je imel dekle

Bilo je leta 1948 ali 1949, ko je Jorge Amalii pisal pismo in ji sporočil, da bi se z njo rad poročil: »Stara sva bila dvanajst ali trinajst let, nič več. Bil je krasen, pravi fant. Le eno pismo je bilo, zaradi njega mi je oče prisolil klofuto. Napisal je, da se bova poročila, da mi bo kupil belo hišo, v kateri bova skupaj živela. Napisal je še, da bo postal duhovnik, če ne bom privolila. Na njegovo srečo sem rekla ne,« pravi Damontejeva, ki še vedno živi tam kot nekoč, nekaj vrat od doma, kjer je kot otrok živel Bergoglio. »Zaljubljen je bil vame, veste. Igrala sva se tu na ulici, tistikrat je bila mirna soseska in, no, on je bil zelo prijeten.« Damontejeva pravi, da je še vedno dober človek, sin družine delavskega razreda: »Upam, da bo delal dobro, kajti tako je njegovo srce.«

Menda je povsem mogoče, da Damontejeva ni bila edina ljubezen papeževega življenja, ne glede na besede, zapisane v pismu. V intervjuju leta 2010 je priznal, da je imel dekle, s katero je nadvse rad plesal tango, tega pa verjetno ni počel pri dvanajstih. Takole je povedal: »Bila je v skupini prijateljev, s katerimi sem hodil plesat. Potem pa sem odkril klic vere.« V jezuitski noviciat je vstopil leta 1958, ko mu je bilo 21 let, v duhovnika je bil posvečen leta 1969. Poleg tanga ima papež Frančišek še eno ljubezen, ki še traja: nogomet. Navija za klub San Lorenzo de Almagro, ki jim pravijo Svetniki. Klub je ime dobil po duhovniku Lorenzu Massi, ki ga je skrbelo za fante, ki so se za žogo podili kar na ulici, enega pa je pri tem skoraj povozil tramvaj, zato jim je v uporabo ponudil cerkveno zemljišče. Le en pogoj je bil: obvezna udeležba pri nedeljski maši. Klub zdaj igra v prvi argentinski ligi.

Deli s prijatelji