DOBRODELNEŽ

Na spletu zbira denar za Grčijo

Objavljeno 30. junij 2015 21.45 | Posodobljeno 30. junij 2015 21.45 | Piše: M. D., STA

Britanec je na spletu odprl pobudo za množično zbiranje denarja za Grčijo. V nekaj urah je zbral za več 10 tisoč evrov obljubljenih donacij.

LONDON – Thom Feeney (29) se je reševanja grške krize lotil na nekoliko drugačen način – na portalu IndieGoGo je objavil kampanjo za zbiranje sredstev za poplačilo grškega dolga Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF).

Dan po začetku kampanje je do 13.40 podjetnemu Britancu prispevke v skupni vrednosti več kot 61.000 evrov obljubilo skoraj 4000 ljudi.

»Prerekanje okoli Grčije postaja že prav dolgočasno. Zakaj ga ne bi rešili mi, ljudje?« je dejal Feeney, ki je do zdaj dosegel 0,002 odstotka cilja. V Evropski uniji je 503 milijone ljudi, in če bi vsak nekaj malega namenil Grčiji, bi lahko vse skupaj spravili v red. »Z lahkoto,« je prepričan.

Za dejanske donacije zanimive nagrade

V primeru uspeha bi darovalci za svoj denar prejeli, denimo, razglednico grškega premierja Aleksisa Ciprasa ali počitnice za dva ... »Razumem, da imajo lahko ljudje mojo kampanjo za šalo, a množično financiranje lahko resnično pomaga. Mislil sem si, k vragu, zakaj pa ne,« je pojasnil Feeney.

Kljub temu da se obljubljena sredstva povečujejo za okoli 5000 evrov na uro, pa je to, žal, daleč od 9,5 milijona evrov na uro, kolikor bi morali Evropejci zbrati, da bi pravočasno dosegli cilj.

Deli s prijatelji