NA PRAGU REVŠČINE

Na Slovaškem napovedano zvišanje minimalne plače

Objavljeno 25. avgust 2013 14.31 | Posodobljeno 25. avgust 2013 14.33 | Piše: STA, A. L.

V Sloveniji medtem nekateri razmišljajo, da bi bilo treba minimalno plačo ukiniti.

Prva služba prek zvez, druga z izkušnjami

BRATISLAVA – Slovaška bo prihodnje leto zvišala minimalno plačo, zvišanje pa bo vsaj 2,5-odstotno, je ta teden napovedal slovaški premier Robert Fico. Kot je dejal, je nesprejemljivo, da ljudje, ki delajo, živijo pod pragom revščine.

Kot je pojasnil Fico, je predlog o zvišanju minimalne plače že na mizi slovaškega ministra za delo Jana Richterja. Ob tem je izrazil prepričanje, da zvišanje ne bo imelo negativnega vpliva na gospodarstvo, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Predlog za nižanje davkov in prispevkov za delodajalce

Slovaška vlada je pripravila tudi predlog za znižanje davkov in prispevkov, ki jih za delavce plačujejo delodajalci, pri čemer naj bi bilo znižanje tega bremena vezano na delavce z najnižjimi plačami. S tem ukrepom želi slovaška vlada po Fičevih besedah doseči takojšnje pozitivne učinke na ustvarjanje novih delovnih mest. Podjetja naj bi namreč s privarčevanim denarjem pospešila zaposlovanje dodatnega kadra.

V slovaški opoziciji znižanje tega bremena pozdravljajo, uskladiti pa ga je treba še na seji sveta za solidarnost in razvoj.

Slovaška naj bi sicer zmanjšala breme tudi za brezposelne, ki so brez dela že več kot leto dni.

V Sloveniji bi nekateri minimalno plačo ukinili

V Sloveniji se je minimalna plača, ki se vsako leto usklajuje z inflacijo, s spremembo zakona nazadnje zvišala v začetku leta 2010, in sicer ob upoštevanju bruto zneskov za nekaj manj kot 23 odstotkov. Delodajalce je to zvišanje močno razjezilo, prav pred kratkim pa je iz njihovih vrst prišla ideja o ukinitvi minimalne plače, saj da bi to okrepilo konkurenčnost.

V sindikatih so bili zgroženi. Kot so opozorili, slovenska minimalna plača v nasprotju z definicijo Mednarodne organizacije dela (ILO) vključuje vse dodatke in je tako nizka, da niti ne omogoča izpolnjevanja svojega bistva – to je delavcu in njegovi družini zagotoviti dostojno življenje.

Deli s prijatelji