ORKAN

Na sedmo obletnico Katrine v New Orleans prihaja Isaac

Objavljeno 27. avgust 2012 20.58 | Posodobljeno 27. avgust 2012 20.57 | Piše: Mi. S.

Isaac tako močan ne bo, čeprav še vedno dovolj, da s poplavami povzroči tudi za več deset milijard dolarjev škode.

Isaac, kot ga vidi satelit.

NEW ORLEANS – Tropska nevihta Isaac je v nedeljo zajela južni del Floride, vendar hujših posledic ni bilo, saj vetrovi niso dosegli niti 100 kilometrov na uro. Meteorologi pa svarijo, da se lahko zadeve spremenijo v sredo zjutraj, ko bo Isaac kot orkan najmanj druge kategorije z vetrovi med 154 in 177 kilometri na uro zadel ob obalo Mehiškega zaliva.

Izredno stanje v treh zveznih državah

Ravno na poti nevihte pa se je spet znašel New Orleans, ki ga je pred sedmimi leti hudo prizadel orkan Katrina. Ta je kot orkan pete kategorije z vetrovi do 280 kilometrov na uro usmrtil več kot 1800 ljudi.

Isaac tako močan ne bo, čeprav še vedno dovolj, da s poplavami povzroči tudi za več deset milijard dolarjev škode. Njegova predvidena pot je skoraj natanko enaka Katrinini, ob prihodu na obalo pa naj bi s seboj potegnil do 3,5 metra visoke valove. Guverner Louisiane Bobby Jindal je za obalna območja države razglasil izredne razmere in priporočil evakuacije. Enako so razglasili guvernerji Alabame in Misisipija.

Kaosu na Karibih se je Florida izognila

Isaac je bil v soboto na Haitiju usoden za sedem oseb, v sosednji Dominikanski republiki pa za dve. Po Kubi je podiral drevesa in daljnovode, v nedeljo pa je bilo središče nevihte nedaleč od najbolj južnih otokov Floride (Florida Keys), od koder niso poročali o posledicah, ljudje pa so se čez dan celo kopali v morju.

Tajfun gre proti Koreji

Japonski otok Okinava je v nedeljo zvečer dosegel tajfun Bolaven. Zaradi močnih nalivov se je sprožilo več zemeljskih plazov, prekinjena je dobava elektrike, več ljudi pa je bilo poškodovanih. Bolaven, ki je že 15. tajfun letos, se je zdaj usmeril proti Korejskemu polotoku.

 

Deli s prijatelji