ODLOČAJO

Na referendum zaradi dopusta in prostitutk

Objavljeno 11. marec 2012 12.01 | Posodobljeno 11. marec 2012 12.03 | Piše: D. P.

Sprememba zakonodaje bi stala delodajalce skoraj pet milijonov evrov.

Dopust je vsekakor dobrodošel, najboljše je, da si privoščimo več krajših

BERN – Švicarji na referendumu odločajo o tem, ali naj se doslej minimalno štiritedenski plačani dopust podaljša na šest tednov. Ali bo referendum uspel, ni jasno, saj glede na zadnjo javnomnenjsko raziskavo, ki jo je izvedla švicarska televizija, podaljšanje dopusta podpira zgolj 30 odstotkov volivcev.

Več dopusta bi imeli

Referendum poteka na pobudo sindikalnega združenja Travail.Suisse, ki meni, da tretjina švicarskih delavcev na delovnem mestu trpi zaradi stresa, prav dodatna dva tedna dopusta pa naj bi pomagala k boljšemu počutju. Na drugi strani podaljšanju dopusta nasprotujejo vlada in delodajalci. Ob tem so podajali ocene, da bi daljši dopusti mala in srednje velika podjetja lahko letno stali šest milijard frankov (4,98 milijarde evrov).

Prostitutke v garažo

V Zürichu volivci medtem danes odločajo tudi o gradnji posebnih garaž, v katerih bi svoje storitve ponujale prostitutke. Pobudniki so mnenja, da bi prodajalke ljubezni s tem umaknili iz stanovanjskih sosesk. Tovrstne garaže bi bile pod nadzorom oblasti, prostitutke bi imele na voljo ginekološko službo, pristojni pa bi tudi lažje obračunali z nasilnimi strankami.

 

Deli s prijatelji