LOTERIJA

Na Powerballu zadel 338 milijonov dolarjev

Objavljeno 28. marec 2013 10.00 | Posodobljeno 28. marec 2013 10.01 | Piše: E. B.

Powerball treščil v New Jersey, tokrat s 338 milijoni dolarjev.

Pedro, marljivi priseljenec iz Dominikanske republike, si bo končno kupil avto.

NEW JERSEY – Resda mu bo astronomski znesek povsem spremenil vsakdanjik, ne bo pa mu spremenil duše, je prepričan 44-letni Pedro Quezada, priseljenec iz Dominikanske republike, ki je najnovejši dobitnik jackpota na ameriškem Powerballu: obogatel je za kar 338 milijonov dolarjev.

Srečnež je priseljenec

Ker se je odločil za enkratno izplačilo in ker mora zajeten delež odšteti tudi davkariji, mu bo ostalo približno 152 milijonov, seveda ravno tako znesek, ki bi vsakomur obrnil življenje na glavo. Četrti najvišji dobitek v zgodovini Powerballa ga je doletel v torek, medijem pa je zaupal svoj prvi nakup: avtomobil! »Kajti do zdaj so me po svetu nosile le noge,« je skromno pojasnil zaposleni v trgovini z živili v New Jerseyju, katere lastnik je bil vse do lanskega leta, ko jo je moral zaradi perečih financ prodati. Svoji ženi, Mehičanki Ines Sanchez, bo privoščil vse, kar se ji bo zahotelo, ravno tako svojim otrokom in sorodnikom ter delavski soseski, ki je njegov dom zadnjih trideset let. Srečo mu privoščijo, kako tudi ne bi, vsi znanci in prijatelji: povedo, da je družino Quezada zadnja leta spremljala nesreča, denimo, pred dvema letoma jim je vlomilec odnesel vse, od oblačil do nakita, še leto dni prej jim je ogenj uničil trgovino, lani so se morali odpovedati družinskemu poslu. Končno so nastopili rožnati časi tudi za nas, se nasmiha Pedro, ki ga vsi opisujejo kot marljivega in skrbnega možakarja, ki zna preživeti tudi v najmanj naklonjenih razmerah – prav zato mu privoščijo tudi nesramno zajetno premoženje, saj so prepričani, da bo z njim ravnal pametno. In velikodušno, najverjetneje.

Možnost je ena proti 175 milijonom

Možnosti, da bo zadel vseh pet potrebnih številk in še posebno številko Powerball, je ena proti 175 milijonom – in prav takšno naključje je doletelo Quezado, ki se je s svojim dobitkom uvrstil na četrto mesto med največjimi jackpoti na priljubljeni loteriji; rekordna je sreča, ki je doletela možakarja iz Arizone in par iz Misurija novembra lani, kar 587 milijonov, največji posamični dobitek pa je treščil v Nebrasko leta 2006. Vsekakor bo zanimivo spremljati, kako bo tokratni zmagovalec upravljal bajno premoženje, upajmo le, da ga ne bodo pokopale slabe naložbe, ki naj bi bile krive za finančni zlom 42-letnega Britanca: Roger Griffiths je leta 2005 zadel dva milijona evrov, danes pa ima v denarnici – desetaka.

Deli s prijatelji