ZOO

Na obdukcijo vabili otroke

Objavljeno 10. oktober 2015 23.00 | Posodobljeno 10. oktober 2015 23.00 | Piše: U. S.

Živalski vrt med šolskimi počitnicami vabi na javno raztelešenje leva.

Fotografija je simbolična.

Danski zoološki vrt Odense spet razburja, saj načrtuje javno obdukcijo leva, na katero vabijo prav vse, tudi otroke.

Pravi vihar je živalski vrt v glavnem mestu Københavnu povzročil leta 2014, ko so opravili prav tako javno obdukcijo žirafe, in to kar pred šolarji! Vodstvo živalskega vrta je tistikrat sporočilo, da je to pač dober način učenja, otroci se tako učijo o čudežih narave. Tako je menilo vodstvo, toda usmrtitev, razkosanje in končno hranjenje levov z ostanki žirafe Mariusa so povzročili (mednarodno) medijsko gonjo, uslužbencem zoološkega vrta pa so celo grozili s smrtjo.

Zdaj torej načrtujejo nekaj podobnega, in sicer prihodnji teden, med jesenskimi počitnicami, ko bodo leva – ki so ga pred meseci usmrtili zaradi pretirano povečane levje populacije in shranili v zamrzovalnik – obducirali, seveda v študijske namene. Kdor hoče, je lahko zraven, vabijo na svoji spletni strani: »Bodite tu, ko bo uslužbenec raztelesil leva. Sproti bo pojasnjeval ter pokazal srce, pljuča in druge telesne dele. Kdor bo hotel, si bo te lahko pobližje ogledal.« Raztelešenje je napovedano za 15. oktober točno opoldne, dve uri pozneje je načrtovano seciranje podgan.

Zoolog Michael Wallberg Sørensen pravi, da ne pričakujejo besa, jeze ali podobnega: »Pokazali bi radi, kako čudovit lev je bil. Številne fizične prilagoditve so potrebne, da postaneš največji in najboljši lovec v savani. Na to se bomo osredotočili in to pokazali našim gostom. Prejšnjič ljudje niso bili jezni, vsaj mi nismo imeli take izkušnje, in niti zdaj ne pričakujemo jeze,« je še povedal za danske medije. Nekaj podobnega so prav zares napravili, in to ne tako davno: 25. januarja so secirali leva, mediji pa se za to niso pretirano menili.

Deli s prijatelji