KRVAVO

Na meji streljali na sirske begunce, umrli štirje otroci

Objavljeno 19. junij 2016 17.15 | Posodobljeno 19. junij 2016 17.15 | Piše: STA, S. U.

V streljanju turških stražarjev na sirske begunce najmanj osem mrtvih.

MANBIDŽ – Turški stražarji ob meji so davi streljali na skupino sirskih beguncev in pri tem osem beguncev ubili. Med njimi so menda štirje otroci, še osem ljudi je bilo ranjenih. Turška opozicijska stran je medtem poročala o 11 žrtvah. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je skupina beguncev bežala iz mesta Manbidž na severu Sirije, ki je pod nadzorom Islamske države, napadajo pa ga sile pod vodstvom ZDA. Namenjeni so bili severozahodno proti provinci Idlib, med poskusom prečkanja meje s Turčijo pa so stražarji nanje streljali.

Turška opozicijska stran je v sporočilu dogodek ostro obsodila in izrazila presenečenje nad njim. »Napad na nemočne Sirce je v nasprotju z gostoljubnostjo turške vlade in preostalega turškega ljudstva,« so poudarili.

Turčija stalno zanika obtožbe, da njeni stražarji streljajo na Sirce, ki poskušajo prečkati že več mesecev zaprto mejo. Od začetka leta je pod streli stražarjev ob meji umrlo najmanj 60 ljudi, vsi civilisti. Organizacija Human Rights Watch je že maja turške obmejne stražarje obtožila, da streljajo na sirske begunce. Turški predsednik Erdogan je navedbe zanikal, turška vojska pa je zatrdila, da strelja izključno na oborožene tihotapce in ne na civiliste.

Deli s prijatelji