SESTRELITEV LETALA

Na kraju strmoglavljenja letala našli dele ruske rakete

Objavljeno 11. avgust 2015 23.51 | Posodobljeno 11. avgust 2015 23.51 | Piše: STA, Ma. F.

Na območju spopadov med proruskimi separatisti in ukrajinskimi silami na vzhodu Ukrajine je bilo 17. julija lani sestreljeno potniško letalo družbe Malaysia Airlines.

HAAG – Preiskovalci, ki preiskujejo sestrelitev malezijskega potniškega letala na vzhodu Ukrajine julija lani, so danes sporočili, da so na kraju strmoglavljenja našli dele, ki bi morda lahko pripadali raketnemu sistemu buk ruske izdelave.

Mednarodni in nizozemski preiskovalci so v skupnem sporočilu za javnost sporočili, da preiskujejo »več delov, ki bi lahko bili del raketnega sistema buk«. Poudarili so, da bi najdeni deli »lahko dali več informacij o tem, kdo je bil vpleten v sestrelitev letala« in da zato izvajajo dodatne preiskave, da pa »za zdaj ni mogoče sklepati, da obstaja vzročna povezava med najdenimi deli in strmoglavljenim letalom«.

Moskva krivdo pripisuje Kijevu

Sporočilo so objavili, medtem ko se v Haagu sestaja mednarodna preiskovalna skupina, v kateri so predstavniki Nizozemske, Ukrajine, Malezije, Avstralije, Velike Britanije, ZDA in Rusije. Razpravljajo o osnutku poročila o vzrokih strmoglavljenja. Končno poročilo naj bi objavili jeseni.

Na območju spopadov med proruskimi separatisti in ukrajinskimi silami na vzhodu Ukrajine je bilo 17. julija lani sestreljeno potniško letalo družbe Malaysia Airlines. Letalo je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur. Umrlo je vseh 298 ljudi na krovu, 196 je bilo Nizozemcev.

Novembra lani so nizozemski preiskovalci potrdili sume, da je bilo letalo sestreljeno, a odgovornih za to še niso imenovali. Ukrajina in mnoge zahodne države za sestrelitev obtožujejo proruske upornike, ki naj bi uporabili raketni sistem buk, ki so ga dobili od Rusije. Separatisti in Moskva to zanikajo in krivdo pripisujejo Kijevu.

Deli s prijatelji