ZORAN MILANOVIĆ

»Na koncu bom premier, a tej bandi ne bom povedal, kako«

Hrvaški predsednik je v odzivu na današnjo odločitev ustavnega sodišča, da kot predsednik ne sme kandidirati na parlamentarnih volitvah, sporočil, da ne namerava odstopiti.
Fotografija: Zoran Milanović. FOTO: Ognen Teofilovski Reuters
Odpri galerijo
Zoran Milanović. FOTO: Ognen Teofilovski Reuters

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v odzivu na današnjo odločitev ustavnega sodišča, da kot predsednik ne sme kandidirati na parlamentarnih volitvah, sporočil, da ne namerava odstopiti. »Na koncu bom premier, a tej bandi ne bom povedal, kako,« je dejal. Iz opozicijske SDP pa sporočajo, da ga do volilne zmage preprosto ne bodo omenjali.

Ustavno sodišče je danes opozorilo, da Milanović kot predsednik republike ne sme sodelovati kot kandidat za poslanca na parlamentarnih volitvah ali kot potencialni kandidat za predsednika vlade. Dodali so tudi, da če želi sodelovati v volilni kampanji, mora takoj odstopiti kot predsednik države, kar bi pomenilo, da njegovo funkcijo prevzame predsednik sabora iz vrst vladajoče HDZ, Gordan Jandroković.

image_alt
Številni na Hrvaškem so šokirani nad odločitvijo Milanovića

Milanović je v odzivu napovedal, da ostaja kandidat na volitvah in da ne bo odstopil kot predsednik republike. »Zakaj mi ne pade na pamet, da bi odstopil? Ker bi s tem predal oblast Jandrokoviću. Za njega ne mislim, da je gangster, a to predajam HDZ,« je popoldne po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal Milanović, ki se danes mudi na Korčuli.

»Na koncu bom premier, a tej bandi ne bom povedal, kako. Na zakonit in dostojen način. Moja ponudba je bila: Tu sem, bom kandidat na volitvah, kot bi bil lahko na evropskih volitvah, ni razlike,« je dodal. Predsednik republike po hrvaški zakonodaji namreč lahko brez težav kandidira na volitvah v Evropski parlament.

image_alt
Šok za šokom za Hrvate: najprej za datum volitev določil sredo, zdaj pa še to

Parlamentarne volitve, ki na Hrvaškem tradicionalno potekajo ob nedeljah, bodo tokrat po Milanovićevi odločitvi potekale v sredo, 17. aprila.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije