ISKANJE

Na Kitajskem že od torka pogrešana dva slovenska alpinista

Objavljeno 21. julij 2014 12.17 | Posodobljeno 21. julij 2014 12.17 | Piše: STA, P. J.

Aleš Holc in Peter Mežnar sta se zadnjič javila 5. julija, ko sta se odpravila v gore, nato pa se čez 10 dni nista vrnila na dogovorjeno mesto.

Za izgubljena alpinista se je vse srečno razpletlo (fotografija je simbolična).

PEKING – Od torka, 15. julija, sta na Kitajskem pogrešana člana mednarodne alpinistične odprave Šaksgam 2014 Aleš Holc in Peter Mežnar iz alpinističnega odseka Kamnik, so danes sporočili s Planinske zveze Slovenije (PZS).

Kot sporočajo s PZS, so zadnje sporočilo prejeli 5. julija, ko sta se podala v gore in se 15. julija nista vrnila na dogovorjeno mesto.. Od takrat naprej poteka reševalno-iskalna akcija pod okriljem PZS in s pomočjo ministrstva za zunanje zadeve ter slovenskega veleposlaništva v Pekingu.

Jima narasla reka preprečuje prehod?

Po informacijah, ki jih imajo na PZS, je zaradi otoplitve narasla reka, ki naj bi jima preprečevala edini možni prehod do baznega tabora. Drugi člani odprave, v njej so tudi alpinisti iz Velike Britanije, ZDA, Ukrajine in Nemčije, so območje že pregledali, a le do reke, saj prehod ni možen.

»V tem trenutku so vse sile usmerjenje v zagotovitev helikopterskega prevoza in pregled območja, kar pa ravno zaradi oddaljenosti predstavlja velik logistični zalogaj za tamkajšnje reševalce. Po zadnjih informacijah je helikoptersko reševanje odobreno in na poti proti območju,« so še zapisali na PZS.

Slovenska alpinista, oba že z izkušnjami iz Himalaje, sta se pridružila mednarodni odpravi, katere glavni cilji so vrhovi Durbin Kangri I (6824 m), Durbin Kangri II (6898 m), Barnag Kangri (6821 m), Kaimuk Kangri (6952 m) na zahodnem delu Himalaje na Kitajskem. Gre za izredno neraziskano območje, saj se večina odprav v dolini Šaksgam, gre za eno ali dve na leto, običajno odpravi na nasprotno stran doline v severne stene karakorumskih osemtisočakov, kot so K2, GI, GII in Broad Peak.
 

Deli s prijatelji