ČRNA GRADNJA

Na Hrvaškem bodo v prvem valu rušili tudi dvema Slovencema

Objavljeno 18. september 2012 11.49 | Posodobljeno 18. september 2012 11.49 | Piše: P. J., STA

Do konca tega meseca nameravajo porušiti 30 objektov zgrajenih na črno.

Inšpektorji bodo določili objekte za rušenje.

ZAGREB – Med lastniki približno 30 na črno zgrajenih objektov, ki jih nameravajo hrvaške oblasti zrušiti še ta mesec v prvi fazi rušenja črnih gradenj, sta tudi dva slovenska državljana, so v ponedeljek potrdili na hrvaškem ministrstvu za gradbeništvo in prostorsko ureditev. Slovenska lastnika bosta sama zrušila svoje objekte.

Najprej bodo rušili črne gradnje, zgrajene po 21. juniju lani

Kot so dodali, sta slovenska državljana gradbeni inšpekciji sporočila, da bosta sama odstranila nezakonito zgrajene objekte, kar jima je inšpekcija tudi dovolila. Ob tem so poudarili, da v primeru, ko lastnik sam ruši na črno zgrajene objekte, ministrstvo ne posreduje natančnih informacij o investitorju oziroma lastniku zemljišča, na katerem je črna gradnja.

»Ministrstvo obvešča medije o lokaciji rušenj le, kadar to izvaja gradbena inšpekcija, in sicer tisti dan, ko se rušenje začne,« so še sporočili. Znova so napovedali, da bodo najprej začeli rušiti črne gradnje, zgrajene po 21. juniju lani, zunaj zazidljivih območij. Prav tedaj so namreč pripravili satelitske posnetke hrvaškega ozemlja, na podlagi katerih bodo lahko ugotovili, kateri objekti so bili po tem datumu zgrajeni nezakonito.

Na Hrvaškem imajo Slovenci 110.000 nepremičnin

Objektov, ki so bili zgrajeni po 21. juniju 2011, ni mogoče legalizirati na podlagi zakona o postopku z nezakonito zgrajenimi objekti, ker je ta datum skrajni rok, do katerega je morala biti zgradba postavljena, da bi lahko sprožili postopek legalizacije, so še pojasnili. Na ministrstvu bodo sicer danes pripravili srečanje z novinarji, na katerem bodo podrobno govorili o začetku rušenja črnih gradenj, ne le na obali, temveč tudi drugod.

Hrvaški minister za gradbeništvo in prostorsko ureditev Ivan Vrdoljak je julija napovedal, da bodo najprej porušili objekte, ki še niso do konca zgrajeni, nato tiste, ki najbolj ovirajo razvoj lokalnih skupnosti, ter tiste, ki so »najočitnejši primer nesramnosti lastnikov«. Od začetka avgusta je sicer v veljavi novi zakon o legalizaciji črnih gradenj, ki ga je hrvaška vlada še dopolnila z uredbo o plačilu nadomestil za nezakonito zgrajene objekte.

Po oceni hrvaške gradbene inšpekcije je v državi približno 400.000 nezakonito zgrajenih objektov. Približno polovica je stanovanjskih zgradb, vključno s počitniškimi hišami in apartmaji. Na podlagi ocen – uradnih podatkov namreč ni – naj bi imeli slovenski državljani na Hrvaškem okoli 110.000 nepremičnin, največ v Istri. Večina naj bi sicer bila pravnolastniško urejena, črnograditeljev pa naj bi bilo malo.

Deli s prijatelji