POLEMIKA

Na facebooku dostopni tudi telefonske in naslovi

Objavljeno 17. januar 2011 17.09 | Posodobljeno 17. januar 2011 17.09 | Piše: Šp. S./STA

Novost so napovedali skoraj neopazno, v nekem blogu

Uporabniki bodo morali s posredovanjem podatkov soglašati.
SAN FRANCISCO – Facebook je vnovič sprožil razpravo o varovanju osebnih podatkov. V prihodnje namreč namerava razvijalcem programske opreme in upravljavcem spletnih strani omogočiti dostop do telefonskih številk in naslovov svojih uporabnikov.

Novost so napovedali skoraj neopazno, v nekem blogu. Funkcija naj bi bila dobrodošla, saj uporabnikom na spletnih nakupovalnih straneh ne bo treba vsakič znova vpisovati svojih podatkov, temveč jih bodo lahko enostavno prenesli s svojega profila. Uporabniki bodo morali s posredovanjem podatkov soglašati, a kritiki opozarjajo, da veliko ljudi daje dovoljenja nepremišljeno in spletnim prevarantom s tem odpira vrata.

Računalniški programi, ki lahko zlorabijo uporabnikove informacije, se nenehno pojavljajo. Strokovnjak iz družbe Sophos Graham Cluley je izrazil zaskrbljenost, da bi lahko novost olajšala krajo identitete po spletu. Uporabnikom celo svetuje, naj s profilov zbrišejo telefonske in naslove.

Facebook je z več kot 500 milijoni uporabnikov največje spletno družabno omrežje. Podjetje je bilo že v preteklosti deležno kritik varuhov osebnih podatkov, ki mu očitajo, da preveč svobodno razpolaga s podatki svojih uporabnikov.
Deli s prijatelji