VOJAŠKI POSEL

Na Dunaju začetek sojenja v zadevi Patria

Objavljeno 18. januar 2012 12.33 | Posodobljeno 18. januar 2012 13.02 | Piše: K. K., STA

Medtem ko se sodi tudi pri nas, se na Finskem sodni postopek še ni začel.

Obtožni predlog je bil na sodišče vložen zoper pet ljudi.

DUNAJ – Na deželnem sodišču se bo danes začelo sojenje Walterju Wolfu, Hansu Wolfgangu Riedlu in še trem obtoženim v zadevi Patria. Glede na obtožnico avstrijskega tožilstva naj bi Patria prek svojega posrednika v Sloveniji z nepoštenimi plačili spodkopala posel podjetja Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge.

Priče iz Slovenije

Avstrijska obtožnica obtožencem med drugim očita podkupovanje, posredovanje informacij o poslovnih skrivnostih tujcem, kriminalno združevanje, poskus težke goljufije in utajo davkov. Obtoženi vse obtožbe zanikajo. Iz obtožnice je razvidno, da naj bi na proces kot priče povabili tudi v Sloveniji obtožene: Ivana Črnkoviča, Janeza Janšo, Antona Krkoviča in Jožeta Zagožna.

Po poročanju Dela, ki navaja nekatere podrobnosti iz obtožnice, naj bi posredniki takratnega slovenskega premierja Janšo namreč prepričali, da poišče lokalnega partnerja za Patrio in zagotovi, da bo javni razpis oblikovan tako, da posel dobi Patria in ne Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge, za kar naj bi posrednik prejel 900.000 evrov, izhaja iz obtožnice.

Na Finskem še nič

Sodni proces v zadevi Patria sicer poteka tudi v Sloveniji. Obtožni predlog Janšo, Zagožna, Krkoviča, Črnkoviča in Wolfa bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje. Tožilec Andrej Ferlinc je že prebral obtožni predlog, tudi obtoženi so že podali svoje zagovore. Sojenje se nadaljuje z zaslišanji prič.

Sodni postopek na Finskem se medtem še ni začel, čeprav se je predkazenski postopek z zaključnim poročilom glavnega finskega preiskovalca Kaja Erika Björkqvista končal že oktobra lani.

Deli s prijatelji