AVSTRIJA

Na Dunaju ugodna stanovanja za samske

Objavljeno 20. maj 2014 00.20 | Posodobljeno 20. maj 2014 00.21 | Piše: B. P.

Skoraj polovica gospodinjstev na Dunaju je enočlanskih, zato so se odločili, da jim pomagajo in jim ponudijo primerna stanovanja.

Eden od izbranih projektov

DUNAJ – Kar 46 odstotkov vseh dunajskih gospodinjstev je enočlanskih, število samskih stanovalcev pa še narašča. Med letoma 2005 in 2013 se je število enočlanskih gospodinjstev povečalo za 31.000 in trenutno znaša 380.000. Število gospodinjstev s samskimi stanovalci nad 50 let je naraslo za deset odstotkov, s stanovalci pod 50 let pa za sedem odstotkov.

»Samski predstavljajo s 46 odstotki vseh gospodinjstev na Dunaju veliko skupino prebivalcev, ki se še povečuje. Da bi lahko tej skupini, še posebej starejšim, ponudili primerna stanovanja, pospešeno gradimo stanovanjske projekte, pri katerih je v središču skupnostno bivanje. Predvsem samskim predstavlja dobro sosedstvo in integracija v hišno skupnost posebno dodano vrednost, saj povečuje občutek varnosti in bogati življenje,« je poudaril dunajski mestni minister za gradnjo Michael Ludwig.

Po razpisu za najboljše projekte skupnostnih stanovanj je mesto Dunaj izbralo tri zmagovalne projekte, ki združujejo integracijo in hišno skupnost. Prvi projekt je namenjen samskim v drugi polovici življenja, ki želijo živeti neodvisno v svojem stanovanju, lahko pa se udeležujejo medsosedskih aktivnosti, ki jih organizirajo strokovnjaki. To jim omogoča samostojno življenje v skupnosti, v kateri se člani medsebojno podpirajo.

Drugi projekt je neke vrste stanovanjska skupnost z manjšimi stanovanji za upokojence okrog osrednjega skupnega prostora. Tretji projekt s socialnim in z integrativnim stanovanjskim konceptom pa vsebuje tako ugodna smart stanovanja kot tudi sedem stanovanjskih skupnosti za različne generacije in ciljne skupine ter socialnopedagoško stanovanjsko skupino za otroke in mladostnike. »Zmagovalni projekti bodočim stanovalcem ne ponujajo samo socialne povezave, ampak tudi ugodne najemnine«, je še povedal Ludwig.

Še en primer dobre prakse naših severnih sosedov, po kateri bi se lahko zgledovali tudi mi.

Deli s prijatelji