UMETNOST

Na Dunaju največja razstava Klimtovih umetnin na svetu

Objavljeno 14. maj 2012 13.25 | Posodobljeno 14. maj 2012 13.25 | Piše: Andrej Predin

Avstrijska prestolnica v znamenju velikega umetnika Gustava Klimta.

V sredo se bo v Muzeju Dunaj za javnost odprla največja zbirka umetnin Gustava Klimta na svetu. Izjemna razstava je posvečena 150. obletnici rojstva tega znamenitega avstrijskega slikarja, ki je dosegel svetovno slavo in še danes velja za enega najbolj markantnih in prepoznavnih umetnikov v zgodovini človeštva.

Na ogled tudi 400 skic

Zbirka muzeja še nikoli ni bila razstavljena v tako velikem obsegu, na ogled bodo dela iz vseh njegovih ustvarjalnih obdobij od študentskih let do prvih velikih naročil v 80. letih 19. stoletja kot tudi dela iz poznih let njegovega ustvarjanja. Še posebno so ponosni na zajetno zbirko Klimtovih skic, kar 400 jih bodo prvič dali na ogled javnosti. Vodstvo muzeja je poudarilo, da bo na ogled tudi portret Emilie Flöge iz leta 1902, ki velja za eno najbolj znanih in najdragocenejših Klimtovih slik. Gre za umetnino, ki je avtorja usmerila v povsem nov in tudi dobičkonosen ustvarjalni slog. Še danes dosegajo slike iz tega obdobja vrtoglave zneske na mednarodnih dražbah.

Seveda bodo na ogled tudi Klimtovi plakati in druge tiskovine, ki so močno zaznamovale secesijo, ki je občutno zajela tudi naše kraje. Videti bo mogoče umetnikovo posmrtno masko, njegove delovne halje, portretne plastike in tudi skico Klimta na smrtni postelji, ki jo je naslikal njegov kolega, ekspresionistični slikar Egon Schiele.

Kontroverzni umetnik

Gustav Klimt še danes velja za zelo kontroverznega umetnika, saj se njegove stvaritve vseskozi gibljejo na meji med vrhunsko umetnostjo in kičem. Tudi njegov strahoviti tržni uspeh ga pogosto izpostavlja kritikam nevoščljivcev in zagovornikov asketizma v umetnosti. Razstava odpira številna vprašanja o Klimtu in njegovi dediščini in o meji med uspešnim trženjem mesta z avtorjevo dediščino in kičem. Uporabniki spleta lahko na družabni strani facebook sodelujete tudi v nagradni igri. Vodstvo muzeja poziva uporabnike, naj pošljejo fotografije najbolj grotesknih izdelkov, okrašenih s Klimtovim motivom. Najnenavadnejši bodo tudi razstavljeni. Doslej so zbrali straniščno desko, motor, krsto in lisice. Ob okroglem jubileju avtorjevega rojstva so na Dunaju pripravili vrsto zanimivih prireditev, med njimi velja izpostaviti muzikal z naslovom Klimt – Muzikal, ki bo na ogled med 1. septembrom in 7. oktobrom v Künstlerhausu.

Deli s prijatelji