NA DRAŽBI

Na dražbi vrv, s katero so obesili Huseina

Objavljeno 12. februar 2015 11.32 | Posodobljeno 12. februar 2015 11.32 | Piše: M. K.

Za zanko, na katero je bil obešen iraški voditelj, ponujenih že sedem milijonov evrov.

BAGDAD –V Iraku so dali na dražbo sila nenavaden predmet – kos vrvi, s katero so 30. decembra 2006 usmrtili nekdanjega iraškega voditelja Sadama Huseina. Trenutni lastnik morbidnega predmeta je politik dr. Mowaffak Al Rubaie, posrednik med iraško in ameriško stranjo pri predaji Huseina iraškim oblastem za usmrtitev. Al Rubaie je na dan usmrtitve sprejel Huseinove zadnje želje, preden je šel dolgoletni voditelj Iraka na vislice. Vrv zdaj hrani v svoji dnevni sobi v severnem Bagdadu, ovito okoli vratu Sadamovega doprsnega kipa, ki so ga Američani odstranili iz Huseinove palače.

Po poročanju bližnjevzhodne spletne strani Al Araby al Jadeed je zanimanje za nakup izrazila vrsta ljudi, vključno s premožno izraelsko družino, versko organizacijo v Iranu, banko in dvema kuvajtskima poslovnežema, spletna stran Middle East Eye pa navaja, da naj bi si želel Al Rubaie iztržiti še več kot za zdaj ponujenih sedem milijonov. »To samo kaže, kako cenena je postala pravica, ko prodajajo orodje za usmrtitev – dobiček res vlada vsemu, nič ni sveto,« je za RT povedal ameriški politični analitik Caleb Maupin. »Če pogledate države, ki so jih ZDA napadle – naj bo to Irak, Afganistan, Libija ali Jugoslavija, ki so doživele ameriško bombardiranje –, to nikdar ni prineslo stabilnosti ali miru, ampak kaos in uničenje. Vojno resnično vodi dobiček, in to je samo še dokaz več.«

Sadam Husein je bil v Iraku na oblasti dobrih 23 let, preden so ga v ameriški invaziji leta 2003 odstavili, leta 2004 pa ga je posebno iraško sodišče spoznalo za krivega zločinov proti človeštvu, čeprav mnogo človekoljubnih organizacij, tudi Amnesty International, meni, da je bilo sojenje nepravično. Ne nazadnje tudi zato, ker je bil obtožen kopičenja orožja za množično uničevanje, zaradi katerega so Američani napadli Irak, a se je pozneje izkazalo, da sploh ne obstaja. 

Deli s prijatelji