RAZKOŠJE

Na dražbi tudi nagačeni jaguar

Objavljeno 28. december 2012 08.35 | Posodobljeno 28. december 2012 08.36 | Piše: Emanuela Bubanj

Premoženje nekdanjega tunizijskega predsednika in njegove družine na prodaj.

Nekdanji predsednik je z družino v izgnanstvu (foto: Reuters).

Nakit, starinsko pohištvo, umetnine, nagačeni jaguar, oblačila in obutev največjih oblikovalskih imen, kraljevske igrače in bleščeči vozni park: razkošna zasebnost odstavljenega tunizijskega predsednika Zineja El Abidina Bena Alija, ki je januarja lani po množičnih protestih s svojo družino zbežal iz države, se bo znašlo na dražbi.

Premier upa na milijonsko finančno injekcijo

Ben Ali, ki je zdaj v izgnanstvu v Savdski Arabiji, je očitno zapustil dom na vrat na nos, palača v predmestju Tunisa pa se je preobrazila v velikanski razstavni prostor, natrpan z najrazličnejšimi dragocenostmi, ki bodo po mnenju strokovnjakov zanesljivo našle novega lastnika, čeprav bodo mnoge ponujene za krepko več kot 5000 evrov. V 23 letih na oblasti je nekdanji predsednik sebi in svojim bližnjim privoščil najrazličnejša razvajanja, je zdaj jasno, tunizijski premier Hamadi Jebali pa je pred dnevi odobril javno prodajo premoženja in si ogledal okoli 40 športnih ter elegantnih avtomobilov, več tisoč kosov nakita in oblačil, množico modnih dodatkov, več sto parov obutve, otroške igrače, izbrane umetnine, spominke, pohištvo in tudi bolj vsakdanje predmete, na primer devedeje hollywoodskih uspešnic in knjige. Jebali pričakuje, da bo dražba državi prinesla prepotrebno finančno injekcijo, in to kar okoli deset milijonov, predvideva! »Nihče v Tuniziji si ne more privoščiti česa takšnega, le predsednik oziroma diktator,« je za CNN povedal eden od domačih novinarjev, potem ko si je ogledal palačo, ki se hvali tudi s pristajališčem za helikopter, bazenom, lestenci v vsakem prostoru in celo dvema topovoma, ki zreta z vrha hriba. »Presežek razkošja pa tudi slabega okusa,« je še ocenil, saj je pač toliko dragocenosti na kupu, ironično – videti ceneno.

Dražba bo trajala predvidoma en mesec, največ zanimanja pa naj bi bilo za lamborghinija gallarda LP 460, bentleyja continentala in cadillaca, plašči razsipniške nekdanje prve dame Leile Trabelsi so vredni okoli štiri tisočake (vsak kos), torbice pa po tri; predmeti, ocenjeni na manj kot 5000 evrov, bodo na prodaj po vnaprej določeni ceni, za vrednejše se bo treba potegovati.

Deli s prijatelji