POVEGLIA

Na dražbi tudi beneški otok

Objavljeno 16. april 2014 23.12 | Posodobljeno 16. april 2014 23.12 | Piše: E. B.

Italija razprodaja svojo kulturnozgodovinsko dediščino za izhod iz krize.

Na prodaj je celo beneški otok, nekoč pomemben branik znamenite republike.

Ko gre državi za nohte, se je pripravljena odpovedati svoji arhitekturni in kulturni dediščini, to potrjuje tudi italijanski zgled. Iz tamkajšnje agencije za upravljanje državnega premoženja so sporočili, da si bo naša zahodna soseda iz krize pomagala z dražbo nekaterih zgodovinskih biserov!

Denimo, na prodaj so zapuščeni otok Poveglia v Beneški laguni, ki je bil v pestri zgodovini zvest zaveznik Beneški republiki in tudi prva bojna linija v boju proti sovražnikom, pa nekdanji samostan v Tarantu in zgodovinska zgradba Casa Nappi v Loretu, danes center umetnosti, med petimi ponujenimi nepremičninami sta se znašla še gradič v zgodovinskem središču Trsta, danes turistična znamenitost, ki je v pestri zgodovini gostil kasarno, vojaško bolnišnico in univerzo, ter dvorec v Gradišču ob Soči, deset kilometrov od Gorice, iz 15. stoletja. Direktive Evropske unije in gospodarska kriza so pač neusmiljene, pojasnjuje Stefano Scalera iz agencije za upravljanje državnih nepremičnin, ki so jih od leta 2001 sicer prodali že kar nekaj, druge pa so si prizadevali obdržati in proračunske luknje zakrpati z oddajanjem, a je izkupiček od najemnin zalegel le za kratek čas. Prodaja je edina rešitev, so prepričani oblastniki, čeprav jih varuhi kulturne in zgodovinske dediščine že dolgo krcajo, češ da bi denar morali poiskati drugje, ne pa razprodajati narodne identitete: izračuni kažejo, da bodo s prodajo državnih dragocenosti zaslužili le slabih deset milijonov evrov, kar je občutno manj od ocenjene vrednosti.

Pritegnil premožne kupce

In da bo projekt resnično obrodil sadove in pritegnil premožne kupce, so državniki sprostili tudi birokratske okove ter skrajšali in poenostavili postopke in potrebno dokumentacijo, ki je v celoti že na voljo tudi v angleščini, novi vlagatelji pa bodo nedvomno navdušeni nad mnogo ohlapnejšimi zakoni glede prenove in ureditve nepremičnin kulturnozgodovinskega značaja. »Prodaja bo tokrat nedvomno uspešnejša, saj smo odpravili številne ovire, ki so v preteklosti onemogočale spremembe,« je prepričan Scalera, ki je naznanil, da bo agencija v prihodnjih mesecih predstavila še štirideset znamenitosti, ki se jim bo Italija odpovedala za izhod iz krize. Zbiranje ponudb za tokratno peterico na spletu že poteka, 7. maja pa se bo začela sklepna dražba.

Deli s prijatelji