MRAZ

Na Antarktiki izmerili rekordnih minus 93 stopinj

Objavljeno 10. december 2013 19.50 | Posodobljeno 10. december 2013 19.50 | Piše: STA, Ma. F.

Znanstveniki so ta podatek objavili po 32 let trajajočem satelitskem beleženju globalnih temperatur.

Prejšnji rekord minus 89,2 stopinje so zabeležili leta 1983 na ruski raziskovalni postaji Vostok na vzhodni Antarktiki.

BOULDER – Čeprav so Slovenijo zadnje dni zajele zimske temperature, ki najbolj občutljivim ravno ne ugajajo, te niso nič v primerjavi z mrazom na Antarktiki. Tam so namreč avgusta leta 2010 izmerili rekordno nizkih minus 93 stopinj Celzija, je pokazala danes objavljena raziskava.

Znanstveniki so ta podatek objavili po 32 let trajajočem satelitskem beleženju globalnih temperatur. Odkrili so, da se na nekem visokem grebenu vzhodne Antarktike zadržujejo »žepki« ledenega zraka, kjer je temperatura 10. avgusta 2010 znašala minus 93 stopinj Celzija, so po poročanju tujih tiskovnih agencij povedali znanstveniki na srečanju ameriškega geofizičnega združenja v San Franciscu.

Bolj mrzlo kot pri Vostoku

Prejšnji rekord minus 89,2 stopinje so zabeležili leta 1983 na ruski raziskovalni postaji Vostok na vzhodni Antarktiki, je povedal Ted Scambos, znanstvenik iz Nacionalnega centra za sneg in led v ameriški zvezni državi Kolorado. »Slutili smo, da je na tem antarktičnem grebenu lahko ekstremno mrzlo, bolj mrzlo kot pri Vostoku,« je dejal Scambos.

Te rekordno nizke izmerjene temperature na Antarktiki pa so za okoli deset stopinj nižje od najnižjih zabeleženih na Aljaski ali v Sibiriji.
 

Deli s prijatelji