SVET ŠTEVILK

Muzeji za drugačne okuse

Objavljeno 14. junij 2014 14.09 | Posodobljeno 14. junij 2014 14.09 | Piše: T. P.

Nekateri popotniki ne želijo stopati kot ovce po poteh, ki jih je uhodil množični turizem. Ne želijo opazovati zgolj zgodovinsko pomembnih mest, vzdihovati ob pogledu na čarobne stvaritve narave, na naravna čudesa ali okušati adrenalina tam, kjer ga je okusilo že na milijone turistov pred njimi.

Akcija je z leti prerasla v množičen kulturni dogodek.

Hrepenijo namreč po nečem novem, drugačnem, morda celo čudaškem in srhljivem, kar ni primerno za vsak okus. Želijo spoznati tisto, kar je ostajalo na obrobju itinerarja večine.

Carhenge: vsakdo je že slišal za znameniti, skrivnostni Stonehenge. Tudi Jim Reinders, sicer Američan, ki pa je eno od najbolj misterioznih umetnin Velike Britanije postavil leta 1987 v ameriški zvezni državi Nebraska. Z manjšim preobratom. S pomočjo 35 družinskih članov je namreč postavil popolno repliko, kot original 29 metrov široko v premeru, le da se namesto velikanskih obeliskov v nebo steguje 38 avtomobilov, prebarvanih s sivo barvo.

Muzej las: vsi obiskovalci Turčije drvijo v njeno dih jemajočo pokrajino Kapadokijo, mesečevo pokrajino, a zaustaviti se vsekakor velja tudi v tamkajšnjem mestecu Avanos. To se sicer ne ponaša z neverjetnimi stožičastimi tvorbami, ampak z muzejem las. Ta je vrata odprl leta 1979, ko je bil še trgovinica s keramiko in je lastniku prijatelj v slovo pustil koder las. Zdaj je tam na ogled že več kot 16.000 kodrov. Svojega lahko pustite tudi sami, muzej pa vam priskrbi škarje, sponke, papir, pisalo in lepilni trak.

Otok lutk: na obrobju mehiške prestolnice se na otoku med vodnimi kanali skriva ena izmed najbolj srhljivih turističnih zanimivosti. Na Otoku lutk z vsakega drevesa visi vsaj ena lutka, če ne več, po večini so iznakažene, v njih pa naj bi prebivale duše umrlih deklic. Vse so opomin na tragedijo, ko naj bi tam, s svojo punčko ob strani, umrla mlada deklica. Našel jo je Julian Santana Barrera in začel malce noro zbirateljstvo, nato pa čez 50 let, leta 2001, tudi sam utonil na istem kraju.

Roswell: mnenja, ali obstaja življenje zunaj našega planeta, so med ljudmi še vedno različna, toda v mestu Roswell v ameriški zvezni državi Nova Mehika jih večina verjetno verjame v nezemljane. Pred 67 leti, menda 3. julija 1947, je tja treščilo plovilo, po prvih podatkih leteči krožnik, a so oblasti to preklicale in zanikale, kar pa vseeno ni zajezilo govoric, na podlagi katerih je leta 1992 celo zrasel muzej. Ta se ukvarja z raziskovanjem neznanih letečih predmetov, vstopnina je dobre tri evre in pol. Podate se lahko tudi na organizirano turo po več kot 20 krajih, obarvanih z nezemeljsko tematiko, tudi v hangar 84, kjer naj bi oblasti pred leti hranile ostanke nezemeljskega plovila in njegovih popotnikov.

Zapor Inveraray: Zapor na Škotskem je vrata odprl leta 1820 in med svoje zidove nehal sprejemati ujetnike že 69 let pozneje. Stavba je nato v tišini in samoti stala eno stoletje, ko je vanjo znova privel dih življenja. V malce drugačni preobleki. Za 11,5 evra lahko turisti začutijo jetniški utrip 19. stoletja, saj se sprehajajo po njegovih hodnikih in dvoranah, iz celic kukajo zaporniki igralci, z malce sreče pa lahko naletite še na duha ali dva. Opuščeni zapor, ki se je spremenil v turistično zanimivost, je namreč ovit v pripovedi o srečanjih z nadnaravnim in paranormalnim, zaradi česar se lahko namesto na dokaj običajno pohajkovanje podate na nočno iskanje duhov ali raziskovanje paranormalnega.

Deli s prijatelji