DRAŽBA

Muzej prodal kip, Egipt na nogah

Objavljeno 13. julij 2014 23.44 | Posodobljeno 13. julij 2014 23.44 | Piše: U. S.

Kljub nasprotovanju je avkcijska hiša Christie‘s izpeljala dražbo.

LONDON – Štiri tisočletja star egiptovski kip, za katerega naj bi iztržili okoli šest milijonov funtov, je dražbena hiša Christie's v Londonu prodala za kar 15,76 milijona funtov! Petinsedemdeset centimetrov visoki kip Sekhemka iz apnenca je Northampton, 106 kilometrov severno od Londona, prodal, da bi tako pomagal pri financiranju razširitve tamkajšnjega muzeja in galerije.

Prodaja je dvignila veliko prahu: egiptovski ambasador v Veliki Britaniji je prepričan, da bi moralo mesto kip vrniti njegovi domovini, če ga ni hotelo. Ahsraf Elkholy je prodajo še pred začetkom dražbe obsodil kot »zlorabo egiptovske arheologije in kulturne lastnine«. Takole je dejal: »Naše nasprotovanje izvira iz osnovnega principa: kako lahko muzej proda kos iz svoje zbirke, ki bi moral biti na ogled javnosti? Skrbi nas, da bo postal del zasebne zbirke. Muzej ne bi smel biti trgovina. Sekhemka pripada Egiptu, in če ga muzej ne mara več, bi ga morali dati nazaj. Ni etično, da ga prodajajo zaradi dobička, poleg tega ni niti sprejemljivo. Mestni svet bi se moral prej posvetovati z egiptovsko vlado.«

Pred avkcijsko hišo, ki noče razkriti, kdo je novi lastnik, so se še pred začetkom dražbe zbrali protestniki in zahtevali vrnitev kipa egiptovskemu ministrstvu za stare umetnine. Nekdanji minister Zahi Hawass je za angleški BBC povedal, da muzej nima pravice prodati kipa in da Egipt ni zahteval njegove vrnitve, pač pa le zaustavitev prodaje, tej je nasprotovalo tudi nekaj angleških strokovnjakov, na primer Alice Stevenson iz londonskega muzeja egiptovske arheologije Petrie, ki trdi, da prodaja tako redkega in izjemnega kipa spodkopava in slabi namen muzeja, ter dodaja, da ne bi smeli tako krpati lukenj lokalnih proračunov.

Kip, so povedali v mestnem svetu, že štiri leta ni bil razstavljen in v tem času ni nihče vprašal po njem, dodali so še, da je bil v lasti muzeja več kot sto let, a nikdar ni bil najpomembnejši del njihove zbirke: »Radi bi razširili muzej, za to pa potrebujemo denar.« Mimogrede: v muzeju naj bi hranili največjo zgodovinsko zbirko čevljev na svetu.

Deli s prijatelji