PREGLED

Mumija pri zobozdravniku:
 karies in slab zadah

Objavljeno 14. april 2013 09.05 | Posodobljeno 14. april 2013 00.53 | Piše: U. S.

Slavni mumiji so prvič pregledali zobe, za njih lastnik ni pretirano skrbel.

BOLZANO – Ne le sodobni ljudje, zdi se, da se niti ledeni človek ni pretirano zdravo prehranjeval. Ötzi, 5300 let stara mumija, ki so ga zamrznjenega našli v italijanskih Alpah, je jedel večinoma kruh in žitno kašo, pravijo znanstveniki, ki so ledenemu človeku prvikrat preiskali –zobe. Presenetilo jih je slabo stanje Ötzijevega zobovja. Našli so več luknjic ter poškodovan sprednji zob, verjetno zaradi nesreče. Poškodba zoba in poškodbe na telesu pričajo o težavnem življenju v tistem času, menijo raziskovalci, ki dodajajo, da si ledeni človek verjetno nikoli ni čistil zob, posledica tega je bil slab zadah. Ötzijeve težave z zobmi in ustno votlino so prav take, s kakršnimi se spopadamo dandanes.

Karies je bil njegov najmanjši problem

Profesor Frank Rühli, vodja študije, je dejal, da je imel Ötzi karies, trpel je zaradi abrazij, menda tudi za parodontozo. Mumijo so našli septembra 1991 v Ötztalu (od tod ime ledenega človeka) na meji med Avstrijo in Italijo. Čeprav jo proučujejo že več kot dvajset let, se skoraj nič niso posvečali zobem ledenega človeka. Te je zdaj s tridimenzionalno računalniško tomografijo pregledal zobozdravnik Roger Seiler iz Centra za evolucijsko medicino na univerzi v Zürichu.

Ötzi ni imel težav le z zobmi, ampak je tudi prvi znani človek, ki je bolehal za lajmsko boleznijo, posledico okužbe z bakterijami, ki jih prenašajo klopi, so ugotovili s preiskavo DNK. V času smrti je bil star 46 let, visok približno 159 centimetrov, številko noge je imel 38 in kar 57 tetovaž. Najverjetneje je imel rjave oči –– s tridimenzionalnimi podobami posmrtnih ostankov in forenzično tehnologijo sta njegovo podobo ustvarila nizozemska umetnika Alfons in Adrie Kennis– –, sorodnike na Sardiniji, imel je laktozno intoleranco ter je bil nagnjen k boleznim srca. Imel je še artritis in je bil okužen s črevesnimi zajedavci, natančneje: imel je gliste. Ker se je nova raziskava osredotočila na DNK v jedru Ötzijevih celic, bi lahko razkrila še več o življenju te slavne mumije, ki sta jo izkopala nemška turista med pohajkovanjem po Alpah.

Umrl zaradi puščice

Ledeni človek je ključen za razumevanje življenja ljudi v tistem času, denimo, kaj so jedli, s čim so se odevali. Raziskovalci, ki so preučili vsebino njegovega želodca, so že pred leti sporočili, kaj je ledeni človek zadnjikrat obedoval: divjačino in meso kozoroga. Arheologi verjamejo, da je bil Ötzi –– nosil je lok, tul s puščicami in bakreno sekiro –– najverjetneje lovec ali vojščak, ki je umrl v spopadu z rivalskim plemenom: v hrbet ga je zadela puščica, ki je raztrgala arterijo za levo ključnico, to pa je povzročilo hudo izgubo krvi, šok in srčni napad. Ötzi si je sicer izdrl puščico, a konica je ostala v telesu, to pa je vse skupaj le še poslabšalo.

Odlično ohranjeno truplo je shranjeno v posebni hladni sobi v južnotirolskem muzeju arheologije v Bolzanu v Italiji, kjer je stalna temperatura minus šest stopinj Celzija. Obiskovalci si ga lahko ogledajo skozi majhno okno.

Deli s prijatelji