GROZLJIVO

Mučna smrt: sosedje so slišali, da otrok joče v bolečinah

Objavljeno 08. september 2015 11.35 | Posodobljeno 08. september 2015 11.07 | Piše: T. Pa.

Deček je umrl, ker so starši zavrnili kemoterapijo.

Fotografija je simbolična.

REKA – Mesec dni zatem, ko so devetletnemu dečku diagnosticirali nehodgkinov limfom, je v soboto zjutraj v bolnišnici na Reki umrl, poroča hrvaški Index. Dečkovi sosedje so ogorčeni, saj menijo, da bi se tragičnemu razpletu lahko izognili, če dečkovi starši ne bi zavrnili zdravljenja s kemoterapijo. Dečkov oče priznava, da ni dovolil, da bi sinu predpisali kemoterapijo, vseeno pa pravi, da sta z ženo naredila vse, kar je bilo v njunih močeh, da bi sina ozdravila z drugimi vrstami zdravljenja in za njegovo smrt krivi zdravnike na onkološkem inštitutu.

Tragična zgodba se je začela 4. avgusta, ko sta dečka pripeljala v bolnico z vidno otečenim grlom. Dečku so takoj diagnosticirali nehodgkingov limfom, agresivno vrsto raka. Oče in mati sta kljub prigovarjanju zdravnikov sina odpeljala iz bolnišnice že po enem dnevu z izgovorom, da ga bosta peljala na zdravljenje v Rusijo. »Zaradi svojega novodobnega pogleda na svet, ki vključuje teorije zarote, sta bila prepričana, da je kemoterapija strupena. Otroka sta se odločila zdraviti s tako imenovano bioenergijo in elektrozdravljenjem pri lokalni voditeljici kulta, ki je povedala, da bo dečka ozdravila v dveh do treh urah.« je povedala soseda, ki o tem obvestila tudi center za socialno delo Krk.

»Saj nisi bolan!«

V. B. in H. G. so dali 15 dni časa, da sina odpeljeta na zdravljenje, sicer bi jima ga vzeli. Da bi se temu izognila, hkrati pa preprečila začetek kemoterapije, sta se odločila oditi na zdravljenje v Aviano v Italijo, nato pa sta otroka iz materine hiše preselila v očetovo. Tu se je v neprimernih higienskih razmerah za dečka začela prava agonija: sosedje so slišali, da otrok joče v bolečinah, pa tudi takšno kričanje: »Dvigni se, saj nisi invalid!« in »Vstani in si pojdi sam po vodo, saj nisi bolan!«. Zgroženi sosedje so v četrtek poklicali policijo, vendar je oče ni spustil v hišo. Ko so se zjutraj vrnili z nalogom, sta oče in mati dečka že preselila neznano kam.

Soseda, ki je bila priča dogodku, pravi, da je nestrpno čakala novico o tem, da so dečka našli in ga vendarle začeli zdraviti, namesto tega pa je v soboto zjutraj izvedela, da je mali nesrečnik umrl. »Tisti, ki so ga videli, pravijo, da je bil suh kot okostnjak, njegovo telo pa je bilo prekrito z modricami in podplutbami.«

Žalostni konec zgodbe

»Zavrnili smo kemoterapijo, ker je preveč agresivna za devetletnika. Pred osmimi leti so mojo mamo zdravili s kemoterapijo, ki jo je ubila,« pravi oče V. B., hkrati pa obtožuje sosede, ki da so motili njihov mir in intimo med zdravljenjem. Ko sta med naravnim zdravljenjem z ženo opazila, da se dečkovo zdravstveno stanje slabša, sta menda poklicala nujno pomoč, v bolnici pa so v prisotnosti treh policajev dečka iztrgali iz materinega naročja. Slabe tri ure pozneje sta izvedela, da je njun sin mrtev.

»Poleg pošastnih staršev in njihove ideologije je za mučno smrt dečka odgovoren tudi sistem, ki je pokazal svojo birokratsko trmo tudi v trenutku, ko je bilo vprašanje življenja ali smrti otroka,« je žalostni konec zgodbe komentirala soseda.

Deli s prijatelji