EGIPT

Mubarak v kritičnem stanju, dnevi so mu šteti

Objavljeno 20. junij 2012 09.29 | Posodobljeno 20. junij 2012 09.29 | Piše: D. P., STA

Po sodbi je postal depresiven.

Mubaraka so prepeljali v bolnišnico.

KAIRO – Nekdanjega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka, ki v zaporu Tora v bližini Kaira prestaja dosmrtno zaporno kazen, je zadela kap, zaradi česar so ga iz zapora premestili v bližnjo vojaško bolnišnico. 84-letnik naj bi bil v kritičnem stanju in so ga priklopili na respirator.

Oživljali so ga

Egiptovska državna tiskovna agencija Mena je pred tem poročala, da je Mubaraku znova zastalo srce in so ga oživljali z defibrilatorjem. Kasneje pa je agencija sporočila, da so upravniki zapora poklicali Mubarakove zdravnike, saj je nekdanjega predsednika zadela kap in se njegovo zdravje hitro slabša.

Premestili so ga

Po razmisleku se je vodstvo zapora le odločilo in ga premestilo v bolnišnico v kairskem predmestju Madi. Premestitev bo verjetno razjezila številne Egipčane, ki varnostnim službam in vojski že zdaj očitajo, da ščitijo bivšega predsednika.

Postal je depresiven

Sodišče je v začetku junija razsodilo, da je Mubarak odgovoren za smrt okoli 850 protirežimskih protestnikov med protesti februarja lani in ga obsodilo na dosmrtni zapor. Po obsodbi so ga odpeljali v bolnišnico v zaporu Tora v bližini egiptovske prestolnice. Ob tem naj bi se čustveno zlomil in od takrat naj bi trpel za akutno depresijo. Poleg tega je zelo slabega zdravja, saj mu je že večkrat zastalo srce, izgublja pa tudi zavest in ima težave z dihanjem.

Deli s prijatelji