KAOS

Mračna napoved: Balkanu grozi apokalipsa?

Objavljeno 13. junij 2016 12.06 | Posodobljeno 13. junij 2016 12.25 | Piše: T. B.

Ko bo vpliv Zahoda na Balkanu zbledel, nas čakajo strahoviti nemiri.

Ponovno se bomo spomnili vseh nemirov, ki so v 90. pretresali Balkan, svari Timothy Less, nekdanji šef britanske ambasade v Banjaluki in direktor agencije Nova Evropa. 

Less trdi, da se bo kaos na Balkanu začel z odcepitvijo Republike Srbske, ki se bo na referendumu priključila Srbiji. Po njegovih besedah bo tak scenarij še posebej ustrezal Rusiji, ki bo z obema rokama zgrabila upadanje zahodne moči na Balkanu. 

Najbolj zadovoljni Rusi

Sledil bo domino efekt, je prepričan Less, saj bodo tudi v Bosni živeči Hrvati želeli odcepiti svoj del in ga priključiti Hrvaški. Podobno bodo razmišljali Albanci v Makedoniji, Črna gora pa bo težila k priključitvi k tedaj že močno razširjeni Srbiji. Na vse to se bosta odzvali še Grčija in Bolgarija, ki se bosta zagrebli za razcepljeno Makedonijo. Epilog bo koristil zlasti Rusiji, ki bo okrepila svojo moč in izkoristila tradicionalne zveze s pravoslavnimi balkanskimi narodi. 

Kaos na Balkanu neizbežen

Velik problem bi utegnili izzvati tudi islamski ekstremisti, ki bi se jim gotovo priključile še sile iz Savdske Arabije. Tak scenarij bi še bolj pripomogel k rastoči grožnji terorizma, ki preti Evropi, pravi Britanec. »Verjetno do nove delitve Balkana ne bo prišlo jutri, a ker moč Evropske unije bledi, je kaos neizbežen, predvsem pa vse bližji.«

Deli s prijatelji