NEVARNOST EPIDEMIJE

Morali so zapustiti domove, zdaj se ne smejo vrniti

Objavljeno 24. maj 2014 09.22 | Posodobljeno 24. maj 2014 09.22 | Piše: B. P.

Stanovalcem, novinarjem in drugim nepooblaščenim osebam je vstop na območje Velinega Sela in Jelaza prepovedan.

Ostali so brez vsega.

BEOGRAD, SARAJEVO – Po poplavah, ki so prizadele velik del BiH in Srbije, in nevarnosti zaradi minimage, ki so jih deroče vode premaknile, tamkajšnjim prebivalcem zdaj grozi nova nevarnost – epidemije bolezni.

Voda se je umaknila, za sabo pa ni pustila le uničenih stavb in vozil, temveč tudi številna trupla živali, ki zdaj gnijejo sredi naselij in postajajo potencialno žarišče nalezljivih bolezni.

Ljudje so brez vode, za higieno ne morejo ustrezno poskrbeti, to pa lahko povzroči izbruh in širjenje bolezni. Tisti, ki so se prebili v katero od opustošenih mest, pravijo, da je v zraku ogromno prahu, saj se blato, ki ga je za sabo pustila voda, na žgočem soncu hitro suši, ljudi pa je preprosto premalo, da bi stanje lahko dovolj hitro sanirali. Nekateri nosijo kirurške maske, širi se neznosen smrad.

Podobna slika je v srbskem mestu Obrenovac. »Smrad je nepojmljiv,« je novinarjem Reutersa povedal domačin, ki pomaga pri čiščenju mesta. »Brez mask sploh ne moremo delati. Mislili smo, da so bile poplave najhujše, kar nas je doletelo, a bolj ko se voda umika, slabše je,« dodaja.

V BiH potencialno žarišče epidemije

Novinarjem, drugim nepooblaščenim osebam, pa tudi prebivalcem je štab za izredne razmere prepovedal vstop na območje Velinega Sela in Jelaza. Območje so označili kot potencialno žarišče epidemije. Vstopijo lahko le ekipe civilne zaščite, ki z območja odstranjujejo trupla živali, evakuacijske ekipe, vojska, policija in carinska služba. Tisti, ki so jih že evakuirali, ali so odšli sami se tako zdaj do nadaljnjega ne morejo več vrniti domov.

V Doboju veliko težavo povzročajo odpadki. Narasle vode so raznesle nezakonito odlagališče odpadkov, zato se domačini bojijo onesnaženja vodnih virov.

Deli s prijatelji