POZIV

Monti poziva k skupni akciji vseh članic

Objavljeno 08. januar 2012 17.04 | Posodobljeno 08. januar 2012 17.07 | Piše: Ma. F./STA

Nekdanji evropski komisar meni, da nobena evropska država ni dovolj močna, da bi sama prebrodila dolžniško krizo.

Mario Monti.

RIM – Nobena evropska država ni dovolj močna, da bi sama prebrodila dolžniško krizo, ki je zajela kontinent, je v soboto poudaril italijanski premier Mario Monti. »Evropa potrebuje skupne in usklajene politike za rast in finančno stabilnost,« je dejal Monti.

Italija potrebuje Evropo

Italija za ekonomski in družbeni razvoj potrebuje Evropo, Evropa pa potrebuje močnejšo Italijo, je poudaril italijanski premier v svojem govoru v mestu Reggio Emilia.

Čas za domačo nalogo

»Zdaj je čas, da vsi opravijo svojo domačo nalogo. Nihče ne sme misliti, da lahko naredi manj kot drugi,« je Monti pozval evropske partnerje, saj meni, da se bo Evropa iz krize izkopala le z odločno in enotno akcijo vseh članic.

Sestal se bo z Angelo Merkel

Monti sicer ni izpostavil posebej, katere od evropskih držav so to, a nekateri ugibajo, da bi se njegove besede lahko nanašale predvsem na Nemčijo. Monti se bo z nemško kanclerko Angelo Merkel sestal v sredo v Berlinu, njuna razprava pa bo namenjena pripravi stališč pred srečanjem evropskih voditeljev, ki bo konec meseca potekalo v Bruslju.

Na robu nove recesije

Evropa se bori s poslabšanimi gospodarskimi obeti, vse več držav stare celine je na robu nove recesije. Vlagatelji izgubljajo zaupanje v nekatere države in v skupno evropsko valuto.

Deli s prijatelji