PSIHIATRIČNA OCENA

Monstrum Breivik se je pritožil, a izgubil

Objavljeno 02. februar 2012 23.50 | Posodobljeno 02. februar 2012 23.54 | Piše: T. L., STA

Ne bo odnehal: Breivikov odvetnik je napovedal, da razmišljajo še o pritožbi na vrhovnem sodišču.

Na prvi fotografiji po morilskem pohodu je Breivik nosil rdeč pulover Lacoste

OSLO – Prizivno sodišče v Oslu je danes zavrnilo pritožbo na nedavno odločitev prvostopenjskega sodišča o ponovni psihiatrični oceni desničarskega terorista Andersa Behringa Breivika. Pritožbo je vložil Breivik, ki je prvostopenjskemu sodišču očital, da se je pri svoji odločitvi med drugim naslanjalo na zaupno zdravniško dokumentacijo.

A prizivno sodišče je danes menilo, da je odločitev o drugi psihiatrični oceni množičnega morilca legitimna in utemeljena glede na hude kritike na račun prve psihiatrične ocene ter javno razpravo, ki se je ob tem razvila. Breivikov odvetnik je napovedal, da razmišljajo še o pritožbi na vrhovnem sodišču.

Zapor ali psihiatrična bolnišnica?

Če bo druga psihiatrična ocena potrdila prvo, po kateri je bil Breivik v času napada neprišteven, bo 32-letni skrajnež namesto v zaporu verjetno pristal v psihiatrični bolnišnici. Končno odločitev o tem, ali je bil napadalec neprišteven ali ne, bo sicer sprejelo sodišče.

V prvi oceni, ki jo je naročilo sodišče, sta dva psihiatra ugotovila, da je bil Breivik v času napada v psihotičnem stanju.

Vendar pa je več drugih strokovnjakov to oceno postavilo pod vprašaj. Kot trdijo, pri Breiviku niso zaznali znakov paranoidne shizofrenije, ki sta jo ugotovila od sodišča imenovana psihiatra. Dvomijo tudi, da bi lahko človek s hudo duševno boleznijo sam izvedel tako dobro načrtovan napad.

Začetek sojenja aprila

Psihiatra, ki ju je za izdelavo nove ocene imenovalo pristojno sodišče, medtem že začenjata delo, svojo oceno pa naj bi pripravila do 10. aprila. Sojenje Breiviku se bo predvidoma začelo 16. aprila.

Breivik je priznal, da je 22. julija lani izvedel bombni napad na poslopje norveške vlade in strelski pohod na pripadnike podmladka laburistične stranke, vendar krivdo zanika. Kot pravi, je poveljnik odporniškega gibanja, ki želi z oblasti odstraniti evropske vlade in jih nadomestiti s patriotskimi, ki bodo iz Evrope izgnale muslimanske priseljence.

Preiskovalci niso našli nobenega dokaza, da bi takšno gibanje obstajalo, in menijo, da je Breivik sam načrtoval in izvedel napad.
 

Deli s prijatelji