LAUCHA

Mojstri okraševanja božičnih dreves

Objavljeno 09. december 2012 20.27 | Posodobljeno 09. december 2012 20.32 | Piše: A. P.

Nemška vasica Lauscha nam je poklonila božične kroglice. Steklarstvo se po padcu Berlinskega zidu ponovno obuja.

Tradicija krašenja drevesca prihaja iz Nemčije.

Prazniki prihajajo v velikem slogu, večina mest se že bohoti v bogatem okrasju, tudi po domovih se že pripravljamo na postavljanje božične jelke, ki lahko traja več ur. Malokdo ve, da tradicija krašenja jelke in okraski prihajajo iz Nemčije. Danes je seveda večina kroglic, ki jih praviloma obesimo na plastične modele dreves, z daljnega Kitajskega ali celo Mehike, nekoč pa smo jih lahko dobili le v nemški vasici Lauscha.

Steklena očesa

Tam so v 16. stoletju začeli intenzivno gojiti steklarstvo. Ne nazadnje je vasica v bližini reke, pri roki imajo pesek in les, ta je nepogrešljiv pri kurjenju peči. Leta 1597 sta Christoph Muller in Hans Greiner odprla prvo steklarno. Najprej so delali kozarce za pitje, steklenice, steklene sklede in podobne izdelke. V vasici se radi pohvalijo, da so 1835 izumili steklena očesa, ki so jih nosili kot proteze. Okraske so začeli izdelovati leta 1847, prvi so bili v obliki sadja in oreškov. Njihova notranjost se je srebrno svetlikala, najprej zaradi merkurija in svinca, nato pa je za to poskrbela posebna snov s srebrovim nitratom in sladko vodo. Kmalu so jih začeli izvažati v preostale dele Evrope.

Leta 1880 jih je odkril ameriški magnat F. W. Woolworth in še bolj obogatel z njihovim uvozom v Združene države. Ker je po drugi svetovni vojni vasica spadala pod Vzhodno Nemčijo, so večino njenih obratov podržavili. Danes znova obujajo prvotno dejavnost. V Lauschi je približno 20 zasebnih steklarn, ki vsako leto sodelujejo na slovitem božičnem sejmu kroglic, njihove pa še vedno nimajo prave konkurence.

Deli s prijatelji