NEMIRNO

Močan potres stresel Novo Zelandijo

Objavljeno 16. avgust 2013 11.06 | Posodobljeno 16. avgust 2013 11.06 | Piše: STA, D. P.

Zaradi možnosti razmajanih tirov so medtem ustavili železniški promet.

Fotografija je simbolična

WELLINGTON – Velik del Nove Zelandije je danes stresel močan potres, zaradi katerega so številni zaposleni iz pisarn zbežali na prosto. Za dodatno paniko so poskrbeli še številni popotresni sunki. Oblasti o večji gmotni škodi sicer ne poročajo. Tudi opozorila pred cunamijem niso izdale.

Potres je po poročanju ameriške geološke službe dosegel magnitudo 6,5, čutili pa so ga vse od Christchurcha na Južnem otoku do Aucklanda na Severnem otoku. Epicenter je bil pet kilometrov vzhodno od Seddona na globini 9,9 kilometra. Serija popotresnih sunkov je nato dosegla magnitudo 5,9.

Kaos v prometu

Potres je povzročil tudi prometni kaos, potem ko so podjetja zaposlene predčasno poslala domov. Zaradi možnosti razmajanih tirov so medtem ustavili železniški promet. Na nekaterih območjih na Južnem otoku so ostali brez elektrike.

Po navedbah policije je potres povzročil škodo na nekaterih poslopjih, še posebno naj bi bile prizadete stavbe v Seddonu. O resnejših poškodbah ljudi ne poročajo nikjer po državi.

Potres z magnitudo 6,5 je Novo Zelandijo nazadnje stresel 21. julija, od takrat pa so zabeležili že več sto popotresnih sunkov. Kako dolgo bo trenutna aktivnost še trajala, je po mnenju seizmologov nemogoče napovedati.

Deli s prijatelji