TRESLO JE

Močan potres stresel Italijo

Objavljeno 26. oktober 2016 21.42 | Posodobljeno 26. oktober 2016 23.53 | Piše: STA, M. U.

Potres v osrednji Italiji je bilo čutiti tudi v Sloveniji.

Fotografija je simbolična.

VISSO – Osrednjo Italijo je po potresu z magnitudo 5,4 nocoj ob 21.17 stresel nov, še močnejši potres. Italijanska televizija RAI je poročala, da je imel novi potres magnitudo 6,2, ameriški geološki institut navaja celo 6,4. Žarišče novega potresa je bilo 68 kilometrov od Perugie.

V prvem potresu, ki je imel žarišče v pokrajini Macerata, sta bila po najnovejših podatkih italijanske civilne zaščite ranjena dva človeka v kraju Visso, prihajajo tudi že poročila o porušenih stavbah in drugi gmotni škodi. Ponekod je bila prekinjena dobava električne energije. V pokrajini Macerata so po potresu ob 19.10 zabeležili več manjših popotresnih sunkov z magnitudo 2,6 in 2,5.

Potres čutili tudi v Sloveniji

Ob 21.17 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 5,9 (preliminarna ocena), ki se je zgodil v srednji Italiji.
Po prvih podatkih je potres čutilo veliko prebivalcev Slovenije, in sicer predvsem v višjih nadstropjih. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Osrednjo Italijo je že 24. avgusta prizadel katastrofalen potres z magnitudo 6, v katerem je umrlo 298 ljudi, 3000 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo. V zasilnih bivališčih jih še vedno živi okoli 1400.

Avgustovski potres je najbolj prizadel dežele Umbrija, Lacij in Marke, opustošil pa kraj Amatrice, kjer je zahteval več kot 230 življenj. Vlada je škodo ocenila na najmanj štiri milijarde evrov.

Deli s prijatelji