ODKRITJE

Množični grob pod galerijo Uffizi

Objavljeno 06. marec 2014 09.26 | Posodobljeno 06. marec 2014 09.27 | Piše: U. S.

Pod slavno galerijo v Firencah so izkopali več kot 60 skeletov.

Fotografija je simbolična.

FIRENCE – Kar se v teh dneh dogaja v Firencah, še najbolj spominja na roman Dana Browna: pod znamenito galerijo Uffizi so namreč odkrili grob! Doslej so izkopali več kot 60 skeletov, arheologi pa menijo, da bodo nova izkopavanja razkrila še več sto, celo več tisoč drugih.

Grob naj bi bil iz četrtega ali petega stoletja, temnega obdobja Firenc, odkrili so ga delavci, ki so začeli kopati nov jašek za dvigalo v muzeju. Trupla so pod knjižnico znamenite galerije, v kateri so razstavljene tudi mojstrovine Leonarda da Vincija. Očitnih znakov nasilja ali nedohranjenosti arheologi na skeletih niso našli, zato menijo, da so bili umrli žrtve bolezni. Najverjetnejši vzrok je bila smrtna in zelo nalezljiva epidemija, kakršna je na primer kuga, podobne so še kolera, griža ali gripa.

Zloglasna črna smrt

Vzorci prsti kažejo, da so jih pokopali v skupinah po štiri ali pet, otroke so položili med odrasle. Način pokopa kaže, da so bili pokopani hitro, da je bilo treba trupla hitro odstraniti, poleg tega so optimizirali prostor, kamor so jih pokopavali med smrtonosno epidemijo kuge. Zloglasna črna smrt, ki je v Firencah pomorila dve tretjini prebivalstva, se je pojavila v 14. stoletju, odkrita trupla pa bi lahko razkrila obstoj zgodnejše pandemije, ki je bila prav tako smrtonosna.

Strokovnjaki univerze v Mainzu bodo v posebnem laboratoriju s pomočjo analiz DNK in drugih testov poskušali določiti vzrok in čas smrti, upajo, da bodo dobili še druge podatke, kot je način prehranjevanja umrlih. Kosti bodo natančno popisali in fotografirali, potem pa jih znova zakopali nekje drugje v Firencah. Še prej bodo italijanski arheologi poskušali ugotoviti, ali so umrle s čolnom prepeljali na to lokacijo ali so jih pokopali ob zunanjem robu velikega pokopališča, ki bi se lahko raztezalo pod mestom.

Deli s prijatelji