KLAPAVICE

Množična zastrupitev s tržaškimi školjkami

Objavljeno 24. september 2010 17.24 | Posodobljeno 24. september 2010 17.24 | Piše: M. C.

V italijanskih deželah Aosta in Piemont je več ljudi poiskalo zdravniško pomoč zaradi želodčnih težav

Gojišče klapavic v morju
TRST - Oblasti so začasno prepovedale prodajo školjk. Po Torinu, kjer naj bi se pretekli teden po uživanju školjk iz Tržaškega zaliva zastrupilo več deset ljudi, poročajo o 12 novih primerih iz italijanske Aoste. Zastrupitvam naj bi botrovale tržaške klapavice, v Istri jim pravijo pedoči, oziroma toksin alge, ki se skriva v njih.

Zdravniki iz omenjenih zahodnih italijanskih dežel zatrjujejo, da povzroča toksin nenevarne, a zoprne želodčne težave. Državni tožilec, ki preiskuje zastrupitve, je ugotovil, da so nabiranje, skladiščenje in prodaja klapavic v Trstu prepovedani že od četrtka, 16. septembra. Ukrep je sprejela deželna agencija za okolje Arpa, ki je ugotovila, da je v nekaterih primerkih priljubljenih mehkužcev toksin DSP (lipofilni toksin), ki v školjke prihaja zaradi alg, s katerimi se školjke prehranjujejo in ki lahko vsebujejo toksine. Školjke v ta namen prefiltrirajo tudi do deset litrov vode na uro. Ko se vrste alg, ki vsebujejo toksine, preveč namnožijo in jih školjke ne morejo prebaviti, se ta toksin v njih kopiči. Ko se biološka slika morja spet spremeni, školjke toksine same izločijo. Veterinarska služba tržaškega zdravstvenega podjetja je začasno prekinila prodajo klapavic iz Tržaškega zaliva.

Spomnimo, da sta po podatkih Vursa od 10. avgusta začasno prepovedana nabiranje in prodaja školjk iz gojišča na Debelem rtiču zaradi vsebnosti toksinov. Prepoved še vedno velja tudi za gojišči v Seči in Strunjanu.

Deli s prijatelji