PLAVALEC

Mladi medved 
plaval na Rab

Objavljeno 28. september 2014 23.45 | Posodobljeno 28. september 2014 23.51 | Piše: U. S.

Preden je zabredel v vodo, je kolovratil po Senju.

Medved na delu (fotografija je simbolična).

ZAGREB –  Za medveda, ki so ga sredi tedna na Hrvaškem posneli madžarski turisti, je bilo plavanje proti otoku Rab le ena od avantur. Par dni prej so ga namreč videli v Senju. Preden si je privoščil plavanje, je medo vohljal po dvorišču družine Tomljanović. »Počival sem na kavču, ko je v hišo priletel naš perzijski maček, bil je nor od strahu. Žena je šla ven pogledat, kaj ga je tako prestrašilo, na dvorišču pa zagledala medveda,« je povedal 64-letni Petar Tomljanović.

Mladi medved, težak okoli 30 kilogramov, je sedel na zadnjih tacah, potem pa vstal in stekel proti plaži. Petar je poklical številko 112, a pravi, da niso reagirali. Takrat je medved že bil ob morju, s tacami se je previdno dotaknil vode, a na plavanje še ni bil pripravljen. Nekaj ur pozneje so ga videti tacati po obali in po Senju se je hitro razširila zgodba, da se je namenil proti Rabu. Dvomljivci so seveda zamahnili z roko, češ da to pa ne, a le do trenutka, ko so medveda med plavanjem z jadrnice posneli Madžari.

Lovci iz društva Jarebica pravijo, da jih je policija obvestila o medvedu, ki da se sprehaja po Senju, oni ga niso našli. »Tudi če bi ga, ga ne bi lovili, temveč bi ga poskušali pregnati, saj medvedov ne lovimo, za premestitev velikih pa potrebujemo dovoljenje hrvaške lovske zveze,« je pojasnil predsednik društva Jarebica Željko Nekić. Dodal je, da se medvedi začnejo odvajati od matere pri približno dveh letih, ko so težki okoli 40 kilogramov. Po tem sami tavajo, dokler ne najdejo svojega teritorija. Pogosto pridejo v bližino naselij, zlasti v sezoni, ko ljudje za sabo puščajo ostanke mesa ali sadja. Medved je bil na kopnem najverjetneje nizko na socialni lestvici, zato se je odločil iti nekam, kjer ni drugih medvedov in bi lahko bil sam svoj gospodar, pravijo strokovnjaki. Plavanje medvedom ne dela težav, saj so dobri plavalci.

 

Deli s prijatelji