PRETRESLJIVO

Mladenki bi posilili in 
goli preganjali po vasi

Objavljeno 05. september 2015 20.45 | Posodobljeno 05. september 2015 20.45 | Piše: E. B.

Svet pretresa zgodba deklet iz Indije, ki naj bi plačali kazen za bratovo ravnanje.

Njun brat je pobegnil s poročeno žensko, ki povrhu izhaja iz višje kaste, sestri pa naj bi plačali za to nezaslišano dejanje: vaški starešine so ju obsodili na – posilstvo!

»Ne morem spati, na smrt sem prestrašena,« je pojasnila 23-letna Meenakši Kumari, ki se z osem let mlajšo sestro skriva na neznani lokaciji v New Delhiju, štirideset kilometrov od njune domače vasi Sankrot. »Le kako se bova lahko kdaj vrnili domov? Če naju ne bodo kaznovali takoj, naju bodo kdaj drugič, ko se bo prah polegel in naju nihče več ne bo varoval. Želja po maščevanju nikoli ne zamre, najina družina je sramota za vso vas, želijo, da midve plačava za to.« Le srečno naključje ju je pravzaprav rešilo strahotne kazni: s starši sta se pred časom udeležili poroke v indijski prestolnici, ko ju je sosed po telefonu posvaril, naj se ne vrneta domov, kajti sovaščani da kujejo grozljiv načrt: ker je njun brat pobegnil s poročeno žensko iz višje kaste, ju bodo posilili, potem pa goli preganjali po vasi, čeprav 25-letnik že sedi zaradi kaznivega dejanja.

Ravi Kumari iz najnižje kaste, razreda dalitov, se je pred dvema letoma zaljubil v premožnejšo, zdaj 21-letno Krišno: obe družini sta večkrat poskušali končati razmerje, da bi preprečili sramoto in javno obsodbo, a sta se zaljubljenca še naprej skrivaj sestajala. Potem ko je o prepovedanem partnerstvu začela šušljati vsa vas in so Krišnini starši zagrozili tako hčerki kot Raviju, je ta svoji izbranki s težkim srcem svetoval, naj se poroči z moškim, ki so ji ga namenili po strogi hierarhiji, mladenka je tako privolila in končala razmerje. Toda ljubezen je bila močnejša od razuma; Krišna je bila v zakonu skrajno nesrečna, zato je poklicala Ravija in znova sta si padla v objem. Zalotili so ju policisti, 25-letnika so zaprli zaradi prešuštva s poročeno žensko, njeno usodo pa je v roke vzela moževa družina, ki je Ravija obtožila še, da prekupčuje z mamili, s čimer mu je naprtila dodatne težave. Krišno so menda tudi prisilili, da je pričala proti svoji ljubezni, češ da jo je ugrabil in posilil.

Vaški starešine zahtevajo posilstvo sester

Mladenič je vse od pomladi za zapahi; poleti bi sicer lahko zakorakal na prostost po plačilu varščine, a so mu domači svetovali, naj raje ostane v ječi, saj da je tam zanesljivo varnejši. Na udaru sovaščanov pa sta zdaj Ravijevi sestri, ki naj bi morali po oceni vaških starešin plačati za bratove grehe. Še pristavimo, indijsko vrhovno sodišče je vaškim starešinam že odvzelo pristojnost za kakršno koli kaznovanje v svojih skupnostih, a odločitev ni zalegla, t. i. panchayat je tako na številnih koncih države edina roka pravice. Kumarijevi so sicer sodišče in indijskega premiera zaprosili za zaščito pred nasilneži, več tisoč Indijcev pa je podpisalo peticijo za njihovo podporo, a jim do zdaj nihče ni ponudil pomoči. 

Deli s prijatelji